'Beter leren dankzij een goed ontbijt'

9 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Goed Ontbijten is belangrijk, want daardoor kunnen jullie je beter bewegen, sporten en nadenken”, vertelt Gorinchemse burgemeester Piet. IJssels aan de leerlingen van basisschool De Baanbreker in Gorinchem. Met de overhandiging van twee ontbijttasjes aan Mohammed en Resma gaf hij afgelopen maandag het startsein voor de Trias Gezondheidsweek.

De komende week verrast Gezondheidsverzekeraar Trias scholieren en forensen op diverse plekken met zo’n goed gevulde ontbijttas. Met deze Ontbijtactie wil de Gezondheidsverzekeraar de aandacht vestigen op het belang van een goed ontbijt. Uit onderzoek van Trendbox, uitgevoerd in opdracht van Trias, blijkt dat een op de drie Nederlanders ’s morgens de deur uitgaat zonder ontbijt. Het ontbijt is echter de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het levert na de nachtrust nieuwe energie en daarmee concentratievermogen voor werk of school.

Basisschool De Baanbreker ondersteunt dat bewustzijn middels eigen projecten. De openingsactie van de Trias Gezondheidsweek is voor deze school een afsluiting van een projectjaar. Gedurende dat jaar besteedde de school veel aandacht aan ontbijten en bewegen. ,,Uit eigen onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van onze leerlingen niet ontbijt en dat overgewicht veel voorkomt”, vertelt Kees van Willigen, directeur van De Baanbreker. ,,Als een van de eersten hebben wij dit opgepakt en zelf een lespakket over voeding en beweging samengesteld. Het blijkt te werken, want de meeste kinderen willen nu zelfs graag ontbijten. Wij hebben hen geleerd dat ze door een goed ontbijt beter kunnen leren.”

De directeur merkt dat bewustwording een belangrijk item is. ,,Via de kinderen bereiken we ook de ouders die steeds meer het belang van een goed ontbijt inzien. Overigens stoppen we niet met dit project, maar gaan er zelfs nog intensiever mee verder.”

Na de feestelijke opening met de burgemeester ontbijten de kinderen in hun klas uit het speciale Triastasje. Daarin onder meer een bruine punt met kaas, een knapperige Rubens appel van de Greenery, een multi vezelontbijtje van Vifit, een fruitsmoothie van Hero en van Bolletje een ‘Brood uit ’t vuistje. De 10-jarige Resma Pattander bekijkt het allemaal en neemt een hap uit haar appel: ,,Ik moet altijd ontbijten van mijn ouders en dan neem ik soms wit en soms bruin brood met kaas of chocopasta. Heel soms heb ik geen tijd voor een ontbijt en dan neem ik het mee naar school.”

advertentie
advertentie