'De gelukkige klas'

16 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Gorcumse bibliotheek neemt van vrijdag 19 oktober tot en met vrijdag 16 november deel aan de tweede editie van de landelijke campagne Nederland Leest. Iedereen wordt tijdens deze landelijke campagne uitgenodigd met elkaar in discussie te gaan over De gelukkige klas van Theo Thijssen (1926). Dit boek krijgen de leden van de openbare bibliotheken cadeau, zolang de voorraad strekt. Aan hen zal worden gevraagd mee te werken aan een onderzoek over de bibliotheek.

Vorig jaar was de campagne zeer succesvol. Er werden op deze wijze 725.000 exemplaren van de roman Dubbelspel van Frank Martinus Arion uitgereikt door de openbare bibliotheken. Er hebben naar schatting meer dan een miljoen mensen meegedaan aan Nederland Leest. Nieuw dit jaar is dat leerlingen van 4-HAVO en 4-VWO meedoen aan Nederland Leest. Stichting Lezen heeft hiervoor gratis exemplaren van De gelukkige klas beschikbaar gesteld. Het streven is zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. Op die manier zijn straks duizenden personen gelijktijdig in de ban van dit boek. De jaarlijkse campagne Nederland Leest - een initiatief van de Bibliotheek en de Stichting CPNB – moedigt mensen aan tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen en hier met elkaar over in discussie te gaan.

Het grote voorbeeld van Nederland Leest is de Amerikaanse campagne One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt. Dat het lezen van een goed boek veel plezier verschaft en de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Het boek was in de hele stad onderwerp van discussie. Men herkende zichzelf in Harper Lee’s creatie en de roman werd opnieuw een bestseller. De actie sloeg over naar andere steden in Amerika.

Ook de Bibliotheek in Gorinchem reikt de komende weken aan haar leden een gratis boek uit. Op vrijdag 19 oktober zal mevrouw Edit Hallensleben, statenlid voor de Partij van de Arbeid het eerste exemplaar van De Gelukkige Klas van Theo Thijssen in ontvangst nemen. Dit zal plaatsvinden in een speciale klas in de bibliotheek waar ook diverse andere genodigden weer even in de schoolbanken zullen plaatsnemen. Dit is tevens het startschot voor de actie in de provincie Zuid-Holland. Daarna is het boek door leden van de bibliotheek gratis af te halen, echter: zolang de voorraad strekt.

Lees mee! praat mee!

De Bibliotheek Gorinchem organiseert op vrijdag 16 november een Speed-dating avond over De gelukkige klas. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze (informele) avond. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

advertentie
advertentie