Herinrichting Stationsweg

16 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De problematiek rond de Stationsweg is tamelijk complex. Het betreft hier een doorgaande weg -hoofdinfrastructuur - met een te klein riool, wateroverlast, ongewenste parkeerproblemen bij de woonboten en - arken, te veel woonboten en -arken en veel ruzies tussen bewoners ter hoogte van de kantoorgebouwen. In het verleden verleende het Waterschap de vergunningen. Gaandeweg groeide dat aantal tot ongeveer 25, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor zo’n 20 drijvende woningen. Soms liggen er wel drie woonboten tegen elkaar.

Gemeente neemt heft in eigen handen GORINCHEM - Na jaren van onderhandelingen lijkt er nu een oplossing in zicht voor de problematiek rond de Stationsweg. De gemeente Gorinchem heeft het vergunningenbeleid voor woonboten en -arken van het Waterschap overgenomen, een aantal ligplaatsen opgekocht en nu een herinrichtingsplan klaar.

Een plan om de woonboten schuin aan wal te leggen ging niet door omdat de doorstroom van het Lingewater dan te veel belemmerd zou worden.

,,Diverse overheden hadden hiermee te maken en er ontstond uiteindelijk een puinhoop. Die pukkel willen we nu voor eens en altijd wegwerken,” aldus wethouder Herman van Santen. De gemeente heeft het heft in eigen handen genomen door om te beginnen het vergunningenbeleid over te nemen van het waterschap en het aantal wenselijke ligplaatsen te bepalen op maximaal twintig. Het geld voor de aan te kopen ligplaatsen zou terug verdiend kunnen worden met de aanleg van nieuwe ligplaatsen verder op bij Avelingen. Dit zou kunnen plaatsvinden als het industriegebied Avelingen als geheel wordt heringericht.

Parkeerprobleem

Op de wal, langs de Stationsweg staan de auto’s van de bewoners geparkeerd. Bij doorgaande wegen vindt de gemeente inritten onwenselijk omdat daardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Langs de Stationsweg is echter voor een deel onvoldoende ruimte voor een parallelweg. Daar wordt nu gekozen voor insteekhaventjes voor de auto’s, maximaal een per boot en persoonsgebonden. Het is niet langer toegestaan twee of drie auto’s bij een woonboot of - ark te parkeren. Het parkeren wordt opgenomen in een huurovereenkomst.

Wateroverlast

Tenslotte kampt de Stationsweg bij stevige buien met wateroverlast. De riolering is te smal, maar het probleem van wateroverlast kan worden opgelost door enkele overstortbuizen naar het Kanaal van Steenenhoek te plaatsen.

De kosten voor de riolering worden geraamd op 100.000 euro, de overstort 25.000 euro en de herinrichting van de Stationsweg zelf een half miljoen. De werkzaamheden zouden eind volgend jaar moeten zijn afgerond.

advertentie
advertentie