Iedereen gaat weer ietsje meer betalen

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De OZB is verreweg de belangrijkste gemeentelijke belasting, maar ook de afvalstoffenheffing en de rioolrechten zijn belangrijke inkomstenbronnen voor de gemeente. Voor zowel de meer persoons- als de één persoons huishoudens blijft de afvalstoffenheffing de komende jaren gelijk, respectievelijk moet de burger 242 euro of 194 euro aan de gemeente betalen.

Gemeente gaat fors investeren in brede scholen GORINCHEM - De Gorcumer hoeft volgend jaar niet veel dieper in de buidel te tasten, maar de lasten vallen in 2008 wel iets hoger uit. De Onroerend Zaak Belastingen (OZB) stijgen met 3,3 procent. In euro’s betekent dat iets meer dan vijf euro voor huizen tot 260.000 euro en de eigenaar van een duurder is huis is krap zeven euro meer kwijt.

Viervoeter

De rioolrechten vallen volgend jaar wel iets hoger uit. Een gezin betaalt 180 euro en wie in zij eentje woont betaalt 145 euro. Nu is dat 171 euro en 137 euro. De rioolrechten nemen de komende jaren nog meer toe. In 2011 zal een gezin 207 euro gaan betalen en een alleenstaande is over vier jaar 165 euro kwijt aan rioolrechten.

Ook voor de hondenbezitters geldt dat de belasting die zij voor hun viervoeter betalen volgend jaar stijgt. Nu betalen ze nog 87 euro voor hun hond, vanaf 2008 is dat een kleine 89 euro, een stijging van 2 procent.

Maar in de begroting, die vorige week door het College van B en W werd gepresenteerd, staan niet alleen de lasten van de burger vermeld. Ook de gemeentelijke investeringen worden hierin genoemd. Met name in het onderwijs wordt volgend jaar flink geïnvesteerd. In zowel de Gildenwijk, Stalkaarsen als de Lingewijk moeten brede scholen worden gerealiseerd. Hiervoor trekt de gemeente bijna acht miljoen euro uit.

Infrastructuur

Maar niet alleen het onderwijs kent een forse investering, maar ook op het gebied van verkeer is de gemeente heel wat van plan. Zo richt de gemeente zich de komende jaren op het opheffen van het knelpunt Merwedebrug, de verbreding van de A15, het uitbreiden van het aantal stations langs de Merwede-Lingelijn (Schotdeuren/Papland), de vekeersveiligheid rond de scholen en het uitbreiden van de veerdiensten. Dit alles is met name bedoeld om de infrastructuur rondom Gorinchem te ontlasten.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de uitgaven op het gebied van stedelijke vernieuwingen. De nieuw te herrijzen wijk Hoog Dalem is er daar een van. Onlangs is daar begonnen met het late inklinken van d grond, eind 2008 zal begonnen worden met de bouw van de eerste woningen. In totaal worden hier 1400 woningen gebouwd in ruim 8 jaar.

advertentie
advertentie