Sleeuwijk in actie voor tunnel

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De Stuurgroep-Dorpsbelang combinatie (SDc) heeft iets van een kleine David, die tegen de reus Goliath ten strijde trekt. Enkele weken geleden startte deze politieke groepering in de gemeente Werkendam een actie onder de bevolking om gebruik te maken van het recht tot inspraak bij Rijkswaterstaat.

Gorinchem met lokaal verkeer in gevarenzone SLEEUWIJK/GORINCHEM - ,,We zijn heel blij dat er nu zo veel draagvlak is voor een tunnel. Toen wij vijf, zes jaar geleden die mogelijkheid noemden om de fileproblematiek op de Merwedebrug op te lossen werden we bijna weggelachen. Dat is nu gelukkig niet meer zo.”

Die heeft een startnotitie gelanceerd waarin wordt voorgesteld om vier verschillende uitbreidingsmogelijkheden voor de A27 te onderzoeken. Het gaat daarbij vooral om een Milieu Effecten Rapportage (MER) waarbij de gevolgen voor het milieu dus nauwlettend in kaart worden gebracht. Inwoners konden tot vandaag (23 oktober) schriftelijk of via de website inspreken.

Sleeuwijk hoeft niet te wachten op al die onderzoeken om te weten wat zij als inwoners de beste optie vinden; een tunnel. Vorige week hield de SDc een bijeenkomst in de Koren-aar in Sleeuwijk.

Tientallen inwoners kwamen luisteren naar de uitleg over de vier alternatieven en de nadrukkelijke voorkeur van Dorpsbelang voor een tunnel. De kwestie leeft al jaren in het dorp. Men klaagt over geluidsoverlast, maar vreest het ergste wat betreft luchtvervuiling met stikstofdioxide en fijnstof, de problematiek die in zo veel plaatsen in Nederland speelt.

,,Enkele jaren geleden werd meteen geopperd dat een tunnel veel te duur zou zijn,” vervolgt secretaris Wim de Graaf van de Stuurgroep-Dorpsbelang combinatie. ,,En dat het technisch veel te moeilijk zou worden vanwege een te zachte ondergrond. Nou, wij vinden dat de technische mogelijkheden dus ook onderzocht moeten worden. En met de combinatie voor Ruimte voor de Rivier is een tunnel misschien helemaal niet te duur. Het mes snijdt aan twee kanten. En het moet immers wel een voorziening worden voor tientallen jaren.”

De gemeente Werkendam beschikt voor zover bekend (nog) niet over een Rapportage Luchtkwaliteit. In opdracht van de gemeente Gorinchem heeft de Milieudienst Zuid-Holland Zuid dit onderzoek voor deze stad inmiddels afgerond. Op de kaarten is te zien dat met name de stroken langs de rijkswegen A15 en A27 rood gearceerd zijn, daar worden toegestane waarden overschreden (Avelingen). Onderzocht zijn stikstofdioxide en fijnstof. Voor geen enkele plek in de stad wordt de alarmbel geluid, maar Gorinchem zit wel duidelijk in de gevarenzone.

Het verkeer op de rijkswegen veroorzaakt een behoorlijke ‘achtergrondvervuiling’. Als daar veel lokaal verkeer bijkomt worden de concentraties wel te hoog. In het rapport worden de volgende wegen genoemd: Newtonweg, Banneweg, Concordiaweg, Nieuwe Wolpherensedijk, Spijksedijk, Vijfde Uitgang, Spijksesteeg en een deel van de Westwagenstraat.

In het rapport wordt gewaarschuwd dat de waarden bij de Spijksesteeg waarschijnlijk worden overschreden met de realisatie van Hoog Dalem. De nieuwe wijk met 1400 woningen wordt immers eveneens via de Spijksesteeg ontsloten, zodat daar de hoeveelheid verkeer aanzienlijk zal toenemen.

advertentie
advertentie