miMakkus clowns in verpleeghuis het Gasthuis

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De twee miMakkus clowns Sterre en Tobi bezoeken sinds september maandelijks de afdeling met dementerende bewoners van verpleeghuis Het Gasthuis. Deze clowns maken door een bijzondere manier van clownerie contact met dementerende ouderen.

In tegenstelling tot gewone clowns spelen miMakkus clowns geen act maar stellen zich open om de impulsen van de ouderen te herkennen en daarop in te spelen. ,,Dementerende ouderen die normaal gesproken verstard voor zich uit kijken, leven op wanneer de twee clowns met een muziekdoosje en een koffer vol verrassingen de huiskamer binnen komen. De houding van de clowns werkt ontwapenend en dat levert ontroerende taferelen op. De doorgaans in zichzelf gekeerde mensen genieten zichtbaar van de vrolijke clowns, die door middel van een muziekdoosje en zachte aanrakingen contact proberen te maken.", aldus Nel Koutstaal (clown Sterre). Zij vertelt dat er soms helemaal niets gebeurt als zij een kamer binnenkomen. ,,Dan slaapt iedereen bij wijze van spreken. Maar even vaak verandert er wel zichtbaar iets. Soms is het al een overwinning wanneer er een moment van contact is met een bewoner. Dan weet je dat je diegene even uit zijn verstarring hebt gehaald."

In Nederland zijn er ongeveer 40 miMakkus clowns. Henk Vlot (clown Tobi) en Nel Koutstaal (clown Sterre) werken bij Rivas Zorggroep in Hardinxveld-Giessendam. Zij hebben de opleiding tot miMakkus clown in Eindhoven gevolgd dankzij financiële steun van Stichting vrienden van Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam.

De Stichting Vrienden van Het Gasthuis maakt het financieel mogelijk dat deze miMakkus clowns maandelijks een bezoek aan het verpleeghuis brengen.

advertentie
advertentie