Geestelijke zorg krijgt centrale rol in rampenplan Giessenlanden

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOORNAAR - De gemeente Giessenlanden heeft het draaiboek ‘Geestelijke zorg bij rampen’ ontwikkeld. In dit draaiboek, dat deel gaat uitmaken van het rampenplan, is omschreven hoe en door wie de geestelijke zorg wordt uitgeoefend tijdens een ramp. Giessenlanden is hiermee de eerste gemeente in de Alblasserwaard die geestelijke verzorgers formeel een centrale rol geeft in het rampenplan.

Ervaring

In de afgelopen jaren is door diverse gemeenten ervaring opgedaan met geestelijke zorg tijdens een ramp. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Herculesramp in Eindhoven en de Vuurwerkramp in Enschede. Uit deze ervaringen is gebleken dat geestelijke zorg een belangrijke aanvulling vormt op de reguliere zorg. Zo kunnen geestelijke verzorgers een rol spelen bij het afleggen van huisbezoeken, het organiseren van herdenkingsmomenten en het inzamelen van gelden en materiaal. Bovendien zijn geestelijke verzorgers vaak goed op de hoogte van de persoonlijke situatie van mensen in hun geloofsgemeenschap waardoor sneller de juiste zorg kan worden geboden.

Overleg

Tijdens een overleg tussen predikanten en de gemeente in april van dit jaar zijn de mogelijke taken voor geestelijke verzorgers bij een ramp in Giessenlanden besproken. Naar aanleiding van dit overleg is door Giessenlanden een draaiboek ontwikkeld waarin de rol van geestelijke verzorgers verder is uitgewerkt. Begin december wordt dit draaiboek met de predikanten van Giessenlanden besproken. Daarna wordt een werkgroep samengesteld waarin vertegenwoordigers van de verschillende geloofsgemeenschappen kunnen plaatsnemen. Het is de bedoeling dat deze vertegenwoordigers het draaiboek ‘Geestelijke zorg bij rampen’ samen met de gemeente verder gaan ontwikkelen en beheren.

advertentie
advertentie