Kunst zorgt voor opschudding

31 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Door een vervelend incident met een 'nepbom' werden de Gorcumse Zomerfeesten op zaterdagavond 1 september ontregeld. Al snel bleek dat het ging om een te vroeg ontdekt kunstwerk als onderdeel van de manifestatie Leven uit een koffer.Het uit zijn context gehaalde kunstwerk zette menigeen op het verkeerde been en in sommige kringen werd van schande en naïviteit gesproken.

In de laatste week van de tentoonstelling Leven uit een koffer willen de initiatiefnemers van deze manifestatie bekijken of kunst in deze tijd nog wel carte blanche krijgt om controversiële thema’s aan te snijden. Op een kunstbeschouwelijke wijze willen zij het thema kunst, terrorisme en geweld onder de aandacht brengen. Uitgangspunt daarbij is het werk van kunstenaarsgroep DAAR, Dutch Airborne Art Rangers. Beeldend kunstenaar Niek Verschoor zal het werk van DAAR toelichten. Het daarop aansluitende forum wordt versterkt door prof. dr. Bob de Graaff, hoogleraar van het Centrum voor Terrorisme en Contra-terrorisme aan de campus Den Haag van de Universiteit Leiden en Andree van de Kerckhove, freelance curator en docent kunstbeschouwing aan de kunstacademie ARTEZ in Arnhem, als gespreksleider.

Piet Augustijn, conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum, zal namens de curatoren van de tentoonstelling het debat openen met een korte inleiding.Het belooft een explosieve avond te worden met nieuwe perspectieven voor kunst en maatschappij. De toegang is gratis, zo ook de drankjes, dus hopelijk zien we elkaar op donderdag 8 november. Het programma start om 20.15 uur in Artoteek Gorinchem.

advertentie
advertentie