Onderzoek scholierenongeval

6 november 2007 om 00:00 Nieuws

ARKEL - De politie heeft de afgelopen weken intensief onderzoek verricht naar de toedracht van het ongeval in Arkel op 14 september waarbij twaalf scholieren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar gewond raakten.

De scholieren werden op die bewuste vrijdagmorgen 14 september al fietsend op de Vlietskade aangereden door een auto die werd bestuurd door een 45-jarige vrouw uit Gorinchem. De personenauto kwam na de botsing met de groep fietsers in een nabijgelegen sloot terecht, waarbij twee scholieren onder de auto terecht kwamen. Acht van de dertien scholieren zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. De automobiliste liep een zware hersenschudding op.

In de weken na het ongeval is zeer uitgebreid onderzoek verricht naar sporen door de Regionale Verkeers Ondersteuning en de Unit Forensische Opsporing van de Politie Zuid-Holland-Zuid en het Nederlands Forensisch Instituut. De politie hoorde meer dan 50 getuigen.

In dit stadium van het onderzoek zijn de volgende feiten bekend:

* Er is forensisch onderzoek gedaan naar sporen op de plaats incident. Aan de hand van aangetroffen sporen, foto's en video-opnamen is getracht de snelheid van de auto en eventuele manoeuvres op het moment van het ongeluk vast te stellen. De toegestane snelheid op de Vlietskade is 60 km per uur. Uit het onderzoek is vooralsnog komen vast te staan dat de auto voor het ongeval met de rechterwielen in de berm is beland. Daarnaast zou de snelheid op het moment van het ongeval niet hoger zijn geweest dan 25 à 35 km/u.

* Er is onderzoek verricht naar alcohol en/of medicijn/drugsgebruik bij de automobiliste. Vast is komen te staan dat de vrouw ten tijde van de aanrijding geen alcohol had gedronken en geen medicijnen en/of drugs tot zich had genomen. Het onderzoek naar deze laatstgenoemde stoffen nam enige weken in beslag.

* Er wordt onderzoek gedaan of op het moment van de aanrijding door de bestuurster gebruik is gemaakt van een in de auto aangetroffen mobiele telefoon. Dit onderzoek neemt geruime tijd in beslag en is nog niet afgerond.

* Om tot een compleet proces-verbaal te komen is het horen van de verdachte, de automobiliste die bij het ongeval betrokken was, essentieel. Dit verhoor heeft echter, op medisch advies, nog niet plaats kunnen vinden.

Na het onderzoek kan het proces-verbaal worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie ter beoordeling. Op dit moment is het dan ook niet mogelijk in te gaan op vragen rond de schuldvraag en/of het Openbaar Ministerie zal overgaan tot vervolging.

De leerlingen van de betreffende school, hun ouders en andere betrokkenen bij dit incident zijn inmiddels geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot dit incident.

advertentie
advertentie