Lezing over Merwede uitgesteld

6 november 2007 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM – De lezing van Dr. Gerard van de Ven over ‘Ruimte voor de Merwede’ is uitgesteld tot woensdag 28 november. Aanvankelijk was de lezing van de Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. gepland op donderdag 15 november in de Kwinter. Van de Ven gaat tijdens de lezing in op de strijd tegen het water in de delta van ons rivierengebied door de eeuwen heen. Al in de 19e eeuw werd er een ‘groene rivier’gegraven (de nieuwe Merwede) om zo het rivierwater sneller af te voeren en de vele dijkdoorbraken een halt toe te roepen. Ook het graven van de Bergsche Maas was een huzarenstukje in de waterstaatsgeschiedenis. Verder werden in de loop van de 20e eeuw vele killen in en rond de Biesbosch afgesloten. Anno 2007 staan de Merwede en Werkendam opnieuw voor ingrijpende veranderingen met de plannen rond Ruimte voor de Rivier.

Gerard van de Ven (1941) was tot november 2006 bijzonder hoogleraar Waterstaatsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 promoveerde hij op Aan de Wieg van Rijkswaterstaat. Het graven van het Pannerdens Kanaal. In 1993 stelde hij het standaardwerk Leefbaar Laagland. Geschiedenis van de waterbeheersing en landaanwinning in Nederland samen.

De lezing begint om 20.00 uur; leden betalen 6 euro; niet leden 7,50 euro. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Meer informatie op www.historiewerkendam.nl

advertentie
advertentie