Honderd bomen bij zuivering

6 november 2007 om 00:00 Nieuws

De jonge boompjes zullen hard groeien en verstoppen de bassins in het groen. Maar dat is niet de enige reden voor de grote hoeveelheid populieren. ,,Het waterschap wil met zijn tijd meegaan,” aldus waterschapsbestuurder Arjen Rijsdijk (voormalig gemeenteraadslid in Gorinchem) in zijn openingstoespraak vrijdagmiddag. ,,We hebben bewust gekozen voor streekeigen beplanting. Vroeger was wat je van ver haalt mooi en lekker, nu wordt onze eigen streek en cultuur weer meer belangrijk. En het heeft nog een reden. Met de populieren compenseren wij de CO2 uitstoot van ons zuiveringsproces. De uitstoot van de zuivering is 2800 ton per jaar en de honderd populieren leggen in vijftig jaar totaal 299.000 ton CO2 vast. Dat is gemiddeld 5.980 ton per jaar.”

Vernieuwde installaties nu geopend SCHELLUINEN - De lichtblauw-groene silo met zuiveringsslib torent nu nog boven het struikgewas uit. Wie over de A15 of de weg naar Schelluinen rijdt, kan zo precies zien waar de rioolzuivering van Waterschap Rivierenland zich bevindt. Maar dat wordt anders. Ter gelegenheid van ingrijpende vernieuwingen en uitbreidingen van de zuiveringsinstallaties - de capaciteit is nu verdubbeld - worden rondom het complex honderd populieren geplant.

Dijkgraaf Gerard Kok, burgemeester Piet IJssels van Gorinchem, loco-burgemeester Hans Freije van Giessenlanden en Arjen Rijsdijk plantten vervolgens de eerste boom. De bijeenkomst vrijdagmiddag had een feestelijk karakter. Zaterdag werd er open huis gehouden, zodat belangstellende inwoners ook een kijkje konden nemen. Er is al met al jaren gewerkt om dit zuiveringscomplex te vernieuwen en te vergroten. Het rioolwater uit Gorinchem (westelijk van de Linge), Giessenlanden en Boven-Hardinxveld wordt hier gereinigd op uiterst milieuvriendelijke wijze. Bacteriën eten vrijwel alle viezigheid weg. Een bruinige massa komt binnen, helder water - 95 procent schoon - gaat via twee persleidingen naar de Merwede. Bij de aanleg van de Betuweroute zijn enkele jaren geleden al kantoorgebouwen verplaatst. Nu is de installatie uitgebreid en verder gemoderniseerd. Dijkgraaf Kok legde uit dat het verzorgingsgebied 90.000 inwoners telt. Er zijn nu enkele bassins bijgekomen.

Arjen Rijsdijk was voor deze gelegenheid in het archief gedoken en ontdekte enkele aardige wetenswaardigheden. ,,Deze zuivering is in 1989 in gebruik genomen, maar de geschiedenis voor Schelluinen gaat veel verder terug. In 1589 werd Gorinchem op de Spanjaarden heroverd en kreeg Gorinchem het recht op lozen in de polder De Banne,” vertelde Rijsdijk. Er is drie eeuwen strijd gevoerd over de lozingen tot Gorinchem in 1893 op last van provincie een filterbak, met geklopte cokes, een laag grind en een laag rivierzand moest plaatsen - de eerste zuivering in Nederland - op de plaats waar nu het stadhuis staat. Veel later, in 1960, kwam er een zuiveringsinstallatie aan de Bullenkenslaan, die dertig jaar heeft gefunctioneerd.

Loco-burgemeester Hans Freije ging in zijn toespraak even in op de schaalvergroting bij Waterschap Rivierenland, waarin ook het zuiveringschap is opgegaan, en de innovaties op het gebied van waterbeheer, zowel voor oppervlaktewater als voor afvalwater. Na het officiële gedeelte verzorgden beheerder Bert de Ruiter en Frans Nieuwelink verhelderende rondleidingen.

advertentie
advertentie