Raad kondigt komst aan van Bio-energiecentrale

9 november 2007 om 00:00 Nieuws

Eerder die dag had wethouder Herman van Santen het al over een zeer serieus onderzoek op het gebied van aardwarmte dat op dit moment wordt voorbereid. ,,Ik kan er nog niet alles over zeggen, maar het wordt erg verrassend.", aldus van Santen. Akkerman is minder voorzichtig en werpt het 'primeurtje' in de schoot van de raadsleden.

GORINCHEM - Mits de gemeente voldoende subsidie krijgt komt er op korte termijn een bio-energiecentrale in de gemeente Gorinchem. Dit maakte wethouder Harmen Akkerman donderdag tijdens de begrotingsraad bekend.

Het college springt hiermee in op de motie van de PvdA. Zij dienden een motie in waarin ze de raad vraagt onderzoek te doen naar het gebruik van aardwarmte of biomassa als energiebron. Ook Rutger van Breemen, fractieleider Groenlinks is blij met deze ontwikkelingen. ,,Deze plannen klinken mij als muziek in de oren." De CDA is de enige partij in de raad die tegen de motie van de PvdA heeft gestemd.

HVC, met afvalverwerkingsbedrijven in Alkmaar en Dordrecht, is in juli 2006 gestart met de bouw van een bio-energiecentrale in Alkmaar die jaarlijks circa 170.000 ton hout kan verbranden. Ongeveer 70 procent hiervan komt van de gemeenten die participeren in HVC.

Gorinchem is een van de investeerders en misschien dus binnenkort ook eigenaar van een bio-energiecentrale binnen haar stadsmuren.

In de bio-energiecentrale wordt hout verbrand dat wordt ingezameld via het grof huishoudelijk afval. Ook het hout dat apart op de afvalbrengplaatsen van de aandeelhouders wordt aangeleverd wordt in de bio-energiecentrale verbrand. Met de warmte die daarbij vrijkomt wordt stoom gemaakt. Die wordt in een stoomturbine omgezet in elektrische energie.

Op de afbeelding een schets van de bio-energiecentrale in Terneuzen.

u Lees voor meer begrotingsnieuws de papieren editie van De Stad Gorinchem.

advertentie
advertentie