HVC introduceert educatiepakket over afval voor scholen

10 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM / DORDRECHT - ‘Zooi’. Zo heet het nieuwe educatiepakket dat HVC heeft ontwikkeld. Aan het begin van het schooljaar 2007-2008 krijgen alle klassen/groepen die zich hebben ingeschreven voor een rondleiding bij de afvalcentrale in Alkmaar of Dordrecht het pakket toegestuurd.

Zooi sluit aan bij de belevingswereld van kinderen van groep 8. Daardoor wordt het onderwerp afval op een voor hen aantrekkelijke manier geïntroduceerd. Zo kun je afvalgames spelen op de Zooi-website en is er een Zooi-film waarin Dolf Jansen de werking van de afvalverbrandingsinstallatie uitlegt. De eerste reacties waren dan ook enthousiast.

HVC wil een innovatief afvalnutsbedrijf zijn dat vanuit zowel economisch als milieuoogpunt optimaal en doelmatig afvalbeheer nastreeft. Daarbij vinden we het belangrijk om afvalpreventie en –scheiding te stimuleren. In het kader daarvan ontvangen we in Dordrecht sinds november vorig jaar leerlingen van groep 8 van de basisschool. Tegenwoordig komen er jaarlijks ongeveer 15.000 scholieren op bezoek bij de afvalverbrandingsinstallaties in Alkmaar en Dordrecht. In Dordrecht hebben zich tot nu toe ruim 75 scholen uit Zuid-Holland Zuid aangemeld voor een rondleiding en het educatiepakket. Scholen kunnen zich nog aanmelden voor een rondleiding dit schooljaar. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met HVCafvalcentrale Dordrecht, telefoon 078-6216800.

Zooi is tot stand gekomen met hulp van een klankbordgroep waarin onder anderen docenten waren vertegenwoordigd. Het leerlingmagazine is getest bij groepen 8 van twee basisscholen in de regio. In de loop van het schooljaar wordt Zooi geëvalueerd bij de leerlingen en docenten die het pakket hebben behandeld. Elk jaar worden de onderdelen van Zooi geactualiseerd.

Het verzorgingsgebied van HVC bestaat uit Noord-Holland, Flevoland en zuidelijk Zuid-Holland (omgeving Dordrecht). Afhankelijk van het soort afval (groente-, fruit- en tuinafval, huishoudelijk afval, grof afval of bedrijfsafval) wordt er voor de geschiktste verwerkingsvorm gekozen: scheiden, composteren of verbranden. De belangrijkste activiteiten zijn de inzameling van afval en de verwerking ervan door middel van compostering & recycling en verbranding & energieopwekking.

advertentie
advertentie