Woningcorporaties ageren tegen winstbelasting

10 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Bevo en Palissade zijn fel tegen de plannen van het kabinet om een integrale vennootschapsbelasting voor woningcorporaties in te voeren. Niet alleen de corporaties, maar ook de huurders worden hier de dupe van, zo benadrukken ze in een gezamenlijk persbericht.

De corporaties kunnen elke euro maar één keer uitgeven. Volgens hen zullen de plannen onder meer leiden tot minder investeringen in sociale huurwoningen, de leefbaarheid in de wijken en andere sociale activiteiten.

In de week van 20 tot 22 november wordt het Belastingplan 2008 in de Tweede Kamer behandeld. Eén van de onderdelen van dit plan is het invoeren van de integrale vennootschapsbelasting voor woningcorporaties. Als het aan het kabinet ligt moeten corporaties met ingang van volgend jaar, net als gewone ondernemingen, winstbelasting gaan betalen. Dit zal naar verwachting 500 miljoen opleveren voor de rijksoverheid.

Volgens de corporaties is dat niet terecht. Woningcorporaties zijn geen gewone ondernemingen, maar werken met name voor mensen die om financiële of andere redenen een steuntje in de rug nodig hebben. Het zijn dus maatschappelijke ondernemingen. Die moet je niet willen belasten alsof het gewone bedrijven zijn.

De corporaties wijzen er verder op dat alleen woningcorporaties worden aangepakt. Andere maatschappelijke ondernemingen, zoals zorginstellingen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen kunnen nog wel een beroep doen op de wettelijke vrijstelling van de winstbelasting. Hetzelfde geldt voor commerciële verhuurders, zoals dochterondernemingen van pensioenfondsen die woningen verhuren. Dat leidt tot rechtsongelijkheid.

De corporaties zijn bovendien verbaasd over het moment waarop het kabinet de integrale vennootschapsbelasting wil invoeren. Na jarenlange discussies tussen de corporatiebranche en de Rijksoverheid kwam in april 2007 de zogenoemde Vaststellingsovereenkomst tot stand. Hierin werd voor de lange termijn met de Belastingdienst afgesproken dat de corporaties alleen winstbelasting hoeven te betalen over hun commerciële activiteiten.

Volgens de corporaties willen zij graag investeren, maar kan elke euro maar één keer worden besteed. Als de vennootschapsbelasting wordt ingevoerd, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Het grootste kapitaal van woningcorporaties zit nu eenmaal in vastgoed, en staat niet ergens op een bankrekening. De corporaties zullen daarom hun lokale beleidsprogramma’s moeten heroverwegen, zowel op het vlak van uitgaven als investeringen. Dit kan betekenen dat huurders voor nieuwbouwwoningen meer huur moeten gaan betalen of dat er meer huurwoningen moeten worden verkocht, om geld vrij te maken.

Met invoering van de winstbelasting voor woningcorporaties betalen huurders straks zelfs mee aan het in stand houden van de hypotheekrenteaftrek, die wat dit kabinet betreft niet ter discussie staat. Zo financieren kwetsbare groepen uit de samenleving de huizenbezitters. Dat kan niet de bedoeling zijn.

advertentie
advertentie