In Theater Peeriscoop is Alles Nog Prachtig

10 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Een mooie, ontwapenende cabaretière, zangeres en pianiste, ook bekend als barmeisje uit het tv-programma Met het mes op tafel, met sterke liedjes en conferences. Dinsdag 20 november om 20.30 uur is Mylou Frencken met haar programma Alles Nog Prachtig te gast in Theater Peeriscoop.

,,Mylou Frencken bezit een vilein soort onbeholpenheid waarmee ze het Leven, de Liefde, het Afscheid, de Zin en de Onzin bezingt en bespreekt. En er valt nogal wat te bespreken… Alles Nog Prachtig. Over de moed erin houden. Over hoe alles steeds weer anders loopt. Over het verlies van een naaste", legt een woordvoerster uit.

Una Giornata Particolare

6 mei 1938. Heel Rome loopt uit vanwege het bezoek dat Adolf Hitler aan de 'Eeuwige Stad' brengt. Ook het gezin van Antonietta wil de gebeurtenis niet missen en verlaat, vroeg in de morgen, opgetogen het huis. Wanneer Antonietta, die alleen achterblijft, de kooi van de papegaai openzet vliegt deze door het open raam naar buiten. Op zoek naar het beestje ontmoet zij Gabriele, een buurman die eveneens thuisgebleven is. Er ontspint zich een bijzondere relatie die voortduurt zolang de feestelijkheden buiten voortduren.

Una Giornata Particolare is het ontroerende verhaal van twee mensen die allebei slachtoffer zijn van de platte machocultuur van het fascisme. Antonietta is door haar fascistische echtgenoot tot huissloof en broedmachine gedegradeerd. Gabriele, een fijnzinnig, maar kritisch intellectueel, is vanwege zijn homoseksualiteit ontslagen als radioreporter.

Dit relaas gaat over uitsluiting, angst, hoop, herkenning, erkenning. Het verhaalt over de ontmoeting tussen twee ogenschijnlijk zo verschillende mensen die, weliswaar onder druk van de omstandigheden, elkaar erkennen en waardigheid geven. De film met glansrollen van Sophia Loren en Marcello Mastroianni was een wereldsucces.

Met Una Giornata Particolare, geregiseerd door Peter de Baan zet Schouwburg De Nieuwe Doelen de reeks succesvolle toneeladaptaties van filmscenario´s voort. Vorig seizoen was de met de toneelprijs bekroonde Herfstsonate nog te zien in de schouwburg.

* Vrijdag 23 november, 20.15 uur De Nieuwe Doelen

Dario Fo

Na het grote succes van Dagboek van een Gek in Schouwburg De Nieuwe Doelen is Peter Faber terug in Gorinchem. In Theater Peeriscoop deze keer. De Italiaanse acteur, schrijver, regisseur en schilder Dario Fo ontving in 1997 de Nobelprijs voor de Literatuur en hoort tot de meest gespeelde levende theateracteurs ter wereld. Zijn teksten spreken tot ieders verbeelding.

Samen met Frans Roth vertaalde en bewerkte Peter Faber een aantal van Dario Fo’s meest actuele en mooiste verhalen. Verhalen die knetteren als vuurwerk en die, met een lach als wapen, elk fanatisme en fundamentalisme ontmantelen. Als pure ‘commedia dell arte’ en met vlijmscherpe satire tonen ze de eeuwige strijd tussen heerser en onderdaan, arm en rijk.

* Zondag 25 november 2007, aanvang 20.30 uur in Theater Peeriscoop. Overigens vindt 's middags om 14.15 uur een kindervoorstelling van Faber plaats in hetzelfde theater.

Woensdag 21 november om 20.30 uur staat Guido Weijers op de planken van de De Nieuwe Doelen

met zijn voorstelling De Oudejaarsconference. Deze voorstelling is uitverkocht.

advertentie
advertentie