Historische Vereniging tegen sloopplannen in Arkel

13 november 2007 om 00:00 Nieuws

ARKEL - De Historische Vereniging Arkel en Rietveld is tegen de rigoureuze sloopplannen rondom de Folkertstraat in Arkel. Dit liet zij in een brief weten aan het gemeentebestuur van Giessenlanden.

,,Onze Historische Vereniging Arkel en Rietveld is nauw betrokken bij de bebouwing in Arkel. Ons dorp, met een geschiedenis die teruggaat tot de eerste naamsvermelding in 983 heeft weinig waardevolle bouwwerken. Door het slopen in de loop der jaren is bijna niets terug te vinden uit die ruim 1000 jaar”, aldus de vereniging.

Al eerder sloopte de gemeente aan de Vlietskade in Arkel tien woningen die identiek waren aan de woningen in de Folkertsstraat. Deze sloop is de gemeente niet in dank afgenomen door veel inwoners van Arkel. ,,Met het spaarzame erfgoed dat er nu nog is moeten we zeer zuinig omgaan”, stelt de vereniging in haar brief.

De vereniging spreekt ook haar ongenoegen uit over de sloop van de woningen, die met gemak nog honderd jar oud kunnen worden. ,,Ons bestuur is daar fel op tegen. Dat de woningen niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen is best mogelijk, maar er zijn nog steeds bewoners, huurders of eigenaren, die daar geen moeite mee hebben. Sterker nog, zij wonen er met veel plezier.”

De historische vereniging wil dat de gemeente Giessenlanden de gehele Folkertsstraat tot beschermd dorpsgezicht te benoemen. ,,Voor nieuwbouw is dan het bouwen in overeenkomstige stijl gewaarborgd. Verder vragen wij u om een aantal van de voor sloop op de nominatie staande panden te behouden. Dit is vanuit historisch standpunt zeker verantwoord.”

In de Folkertsstraat komen de 4 vrijstaande woningen niet op de slooplijst voor. De 15 woningen waarvoor in 1923 een woningbouwvereniging werd opgericht vallen wel onder de sloopplannen. Volgens de vereniging zouden er van de 3 woningtypen van elk type minstens 2 behouden moeten blijven.

In de Julianastraat zijn de eerste naoorlogse woningen gebouwd. Men is hier begonnen met blokjes van 2 woningen en ook deze vertegenwoordigen een bepaald tijdsbeeld en bouwstijl waarvan het absoluut de moeite waard is er een aantal te behouden. Deze woningen zijn degelijk gebouwd en kennen nauwelijks bouwkundige gebreken.

,,Wanneer onze visie wordt overgenomen komt er een tijd dat er in Arkel nog wel wat historische panden staan. Dan zal ons nageslacht zeggen: ,,Na ruim 1000 jaar is er eindelijk een gemeentebestuur geweest die aan de toekomst dacht door iets uit het verleden te behouden.”

advertentie
advertentie