Klanken uit het verleden in Martinuskerk Woudrichem

15 november 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM – Het voorlaatste concert in de serie Woudrichemse concerten vindt plaats op zaterdag 24 november vanaf 20.00 uur in de Nederlandse Hervormde kerk van Woudrichem.

Het concert draagt een bijzonder karakter, omdat deze keer het orgel niet centraal staat en zelfs helemaal niet wordt gebruikt. In vroeger dagen, eeuwen geleden, werd het orgel niet of nauwelijks gebruikt voor concerten. Welke muziek werd er dan gespeeld en op welke instrumenten? Het antwoord hierop wordt gegeven door muziekgezelschap Drieërlei dat, zoals de naam al zegt, uit drie personen bestaat: Ine Blom, Jan Mostert en Bert verschoor.

Zij hebben een programma samengesteld, zoals de muziek vroeger heeft geklonken. Hun instrumentarium is dan ook niet alledaags en bestaat uit accordeon, doedelzak (verschillende soorten zoals Vlaamse doedelzak, cabrette en chabrette), draailier, contrabas, trommen, saxofoon en blokfluiten. Ook wordt een aantal nummers gezongen.

Het programma bestaat uit middeleeuwse muziek voor kerk, kroeg en straat, onder andere het bekende Carmina Burana en het Libre Vermell, Franse tradionele (dans)muziek uit onder andere de Auvergne, Limousin, Bretagne en Bourgogne. Ook Nederlandse volksliederen en -wijsjes komen aan de orde. Tevens worden ten gehore gebracht speelstukken van onder andere J.B. de Boismortier, E.P. de Chedeville, T. Arbeau, T. Susato en een compositie van Ine Blom: “Tarantine” (een stuk om de Tarantella op te dansen)

u De toegang tot dit bijzondere concert is gratis. Na afloop wordt een collecte gehouden.

advertentie
advertentie