Swingend Harlem komt tot leven in De Nieuwe Doelen

17 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het swingende Harlem van de jaren ’30 wordt dinsdag 27 november tot leven gewekt in Schouwburg De Nieuwe Doelen met een spetterende show vol dans, zang en muziek. Het Engelstalige Bubbling Brown Sugar vertelt het verhaal van New York tijdens de wederopbouw. Vele kleurlingen worden gedwongen om in Harlem te gaan wonen en de hoge huren van hun appartementen op te hoesten. Om de huur te kunnen betalen organiseert men house-rent-parties. Deze swingende feesten vrolijken de mensen op en Harlem ontwikkelt zich tot de wereldbekende artistieke stad. Muziek van artiesten als Billy Holiday, Duke Ellington en Ella Fitzgerald komt voorbij en staat garant voor een avond vol muziek, dans en spektakel!

Deze all-black hit musical werd in Nederland voor het laatst opgevoerd in 1992 en speelde telkens voor uitverkochte zalen. Alle vijftien op het toneel verzamelde zangtalenten in deze Broadway-show hebben een strot van jewelste en zijn royaal op hun taak berekend. En dansen kunnen ze ook allemaal: lichtvoetig, zelfbewust, met een aanstekelijke flair. Wereldberoemde hits als ‘His eye is on the sparrow’, ‘It don’t mean a thing’ (if you ain’t got that swing) en het titel nummer ‘Bubbling Brown Sugar’, zijn uiteraard onderdeel van de show.

Het beroemdste konijntje ter wereld bezoekt zaterdag 1 december Schouwburg de Nieuwe Doelen met een even ontroerende als muzikale voorstelling. Eerst was er ‘Nijntje de musical’, toen was er ‘Nijntje is er weer’ en nu is er ‘Nijntje op vakantie’, het laatste deel in de Nijntje-trilogie. Het creatieve team dat garant stond voor het succes van de twee eerdere musicals werd opnieuw bijeengebracht. Eva Poppink schittert voor de derde keer als Nijntje. Ivo de Wijs tekende opnieuw voor de tekst en de liedjes, Joop Stokkermans schreef weer de muziek en Arno Bremers ontwierp voor de derde maal het decor en de kostuums.

Nijntje gaat met vader en moeder Pluis en vriendinnetje Nina op vakantie. ’s Nachts slapen ze in een tentje, overdag gaan ze op avontuur. Naar vreemde plekken en wonderlijke dieren. Maar dan komt er een brief van opa: de familie Pluis moet snel naar huis. Oei, als dat maar goed afloopt. Een bijzondere voorstelling van iedereen van 3 tot 93, maar liefst twee maal achtereen in Schouwburg De Nieuwe Doelen.

In Theater Peeriscoop is zaterdag 1 december een optreden van De Leeuw en Hautekiet. ”Ik zal nooit een Vlaming worden, maar ik ben allang geen Nederlander meer,’’ aldus Rick de Leeuw. De ex-zanger van de Tröckener Kecks, is door zijn uitbundige en vaak poëtische bijdragen aan populaire tv-programma’s als De Laatste Show en De tabel van Mendelejev in de voorbije jaren uitgegroeid tot een ware BV, een `Bekende Vlaming’. In Vlaanderen is hij samen pianist Jan Hautekiet al jaren een fenomeen. Samen veroveren ze nu ook Nederland meer en meer.

De Leeuw & Hautekiet: twee mannen, jongens, onvervalste vrienden naast en op het podium. Ze staan dicht bij elkaar en ze staan dicht bij hun publiek. Dat bleek uit hun eerste succesvolle theatershow Comeback!, dat blijkt nog meer in hun tweede voorstelling, Het leven is nog nooit zo mooi geweest.

Hierin vertellen ze het verhaal van de jongen die zijn verbeelding volgt en van de voetangels en klemmen op die lange weg. Ontroerend in zijn eenvoud, onbegrepen in zijn botsingen met de administratieve wereld, ongeremd in zijn ambities en in zijn onverwoestbare liefde voor het leven. Nooit lagen de poëzie en de harde levenslessen van een remblokmonteur dichter bij elkaar.

advertentie
advertentie