bereden politie

20 november 2007 om 00:00 Nieuws

Brigadier van de bereden politie Adriaan van Dam, beter bekend als Appie van Dam, heeft donderdag voor het laatst zijn 15-jarige trouwe ruin Graaf Kwattro helemaal gepoetst en opgetuigd voor surveillance in de Gorcumse binnenstad. Appie van Dam gaat met pensioen. Zijn collega's hadden het zo voor hem geregeld dat zijn laatste dienst hier zou zijn want Appie is een geboren en getogen Gorcumer, uit de wijk Tweede West. Daar hadden zijn ouders een kruidenierswinkel. Van Dam woont nu in de buurt van de bereden politie in Boxtel en werkt met Graaf Kwattro in het hele land. Maar zijn hart ligt nog altijd in de Arkelstad. Zijn familie woont hier en hij bezocht jaren wekelijks zijn moeder in het Gasthuis.

GORINCHEM - ,,Prinsjesdag is het leukste. Daar heb ik 33 keer aan deelgenomen. Er komen daarvoor wel tweehonderd paarden opdraven. Nee, wij oefenen niet van te voren op het strand bij Scheveningen, want politiepaarden zijn natuurlijk al volop getraind en veel gewend. Dat is meer voor die andere groepen. Wel jammer hoor, want die oefening op het strand wordt steeds meer een happening op zich met veel publiek en zo." door Everdien Hamann

Alleen het geklak van tientallen hoefijzers op straatklinkers

,,Ze leeft nu niet meer," vertelt Adriaan. En er schiet weer een brok in zijn keel als hij terugdenkt aan die dagen. ,,De bereden politie wordt ook ingezet bij ceremonies van het koninklijk huis. Zo hebben wij alle drie de begrafenissen in Delft meegemaakt. Bij het overlijden van prinses Juliana hadden we net die dinsdag daarvoor mijn moeder begraven. Ja, dat was wel moeilijk, maar ook heel mooi eigenlijk. Al die honderden mensen en die volledige stilte. Je hoorde alleen het geklak van tientallen hoefijzers op de straatklinkers. Het was zo indrukwekkend."

Veel leuker was weer het huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima in Amsterdam. Appie van Dam kan er uren over vertellen. De bereden politie heeft eigenlijk handen vol werk. ,,We worden steeds meer gevraagd," legt Adriaan uit. ,,Koopavonden en horecanachten in Den Bosch, Tilburg, Nijmegen of Breda, bij grote evenementen zoals de Zomerfeesten in Gorinchem, de kermis en de Paasmarkt niet te vergeten, bij concerten en dan natuurlijk het voetbal. We hebben op drie locaties in Nederland bij elkaar zo'n 150 `a 160 goedgetrainde paarden en bij Nunspeet zijn ook stallen voor paarden in opleiding. De grote steden hebben daarnaast ook eigen paarden. De vraag neemt steeds toe. Gelukkig zijn we nu op sterkte, maar misschien zou de bereden politie moeten worden uitgebreid."

Als automatisch grijp je hem dan beet

De bereden politie is een vak apart, en tegenwoordig vooral bij meisjes en jonge vrouwen heel populair. Volgens Van Dam zijn er twee soorten collega's; de van oorsprong paardenliefhebbers waartoe hij zichzelf rekent en de politieman/vrouw, die bij de paarden terecht komt . ,,Natuurlijk moet je het allebei zijn. Je begint daarom bij de gewone politieopleiding en als je dan werkt moet je wachten op een vacature bij de bereden politie en dan kan je solliciteren. Ik had wel geluk hoor." Adriaan verhaalt hoe hij als Gorcums jongetje altijd bij boerderij De Groot, vroeger nog in de binnenstad, kwam. Daar stonden veel paarden. Na de militaire dienst kwam hij terecht bij de toenmalige melkcontrole, werken met paarden dus. ,,Ik heb altijd iets met paarden gehad en ik wilde graag bij de bereden politie." Maar zo gemakkelijk ging dat dus niet. Eerst politieman worden. ,,Bij een motorcross op de Grebbenberg sloeg een paard van de bereden politie op hol. Ik zag het dier aankomen en als automatisch grijp je hem dan beet. Nou, daar waren ze wel van onder de indruk en zo ben ik er in gerold."

Nu zijn het vooral vrouwen die solliciteren. ,,Dat is prima," zegt Adriaan van Dam, ,,maar het moet natuurlijk geen vrouwenafdeling worden. Je moet wel stevig kunnen optreden, ook als het moeilijk wordt, zoals bijvoorbeeld bij voetbal. Met een ME-groepje van zes paarden in volle galop op een groep supporters afrennen. Nee, dat is bepaald niet kinderachtig of romantisch. Dan moet je stevig in je schoenen staan, of beter, in het zadel zitten."

Iedereen heeft ontzag voor de paarden en de dieren worden zelden zelf slachtoffer bij rellen. ,,Ja, we worden wel eens gepest hoor. Een wat minder ervaren collega of als je paard wat angstig is. Supporters hebben dat wel door en proberen je paard met geluiden of knallen gek te maken. Daar moet je dus samen mee kunnen omgaan en gebruik maken van het kuddegedrag bij paarden."

Een wat minder ervaren paard zal altijd meelopen met de meer ervaren

Een wat minder ervaren dier zal altijd meelopen met de meer ervaren, en niet bange paarden. Ook wordt goed gekeken naar de combinatie ruiter en paard. Appie en Kwattro zijn nu negen jaar samen geweest. Graaf Kwattro is ondertussen een ervaren reus. Hij gaat nu naar een nieuwe jonge collega, ene Andries, die speciaal hiervoor het afgelopen jaar heeft moeten leren paardrijden. ,,Je zorgt er altijd voor dat je een goede mix hebt van ervaren en nieuwe krachten en samen ben je dan sterk."

Appie vindt het allemaal machtig mooi en hij zal de bereden politie heel erg missen. Hij is altijd in de weer geweest met de dieren. ,,Als je niet surveilleert, dan trainen. En in je vrije tijd mag je voor de lol een rit maken of extra trainen voor wedstrijden." Zo heeft Appie diverse kampioenschappen op zijn naam staan; dressuur, politiedienst (met vlaggen en knallen), springen en cross. En equipe wedstrijden.

Afgelopen donderdag genoten Appie en Kwattro in de Gorcumse binnenstad van heel wat aanloop. Vrienden en bekenden kwamen even een praatje maken en na afloop was er een klein afscheidsfeestje op het Gorcumse politiebureau. Deze week wordt in Boxtel met collega's een grote afscheidsrit gehouden. Daar wordt Adriaan van Dam ook een afscheidsreceptie aangeboden.

advertentie
advertentie