aan de toekomst bouwen

20 november 2007 om 00:00 Nieuws

Aan de wedstrijd doen de derde klassen van het Develstein College uit Zwijndrecht, De Grienden uit Sliedrecht, De Lage Waard uit Papendrecht, het Merewade College in Gorinchem en het Insula College uit Dordrecht mee. Algemeen directeur Ad van Herk van Stout vindt het belangrijk om juist de scholen bij het feest te betrekken. ,,Zij leveren onze toekomstige werknemers en de bouw schreeuwt nu eenmaal om personeel. We hebben als werkgever een goede reputatie en dat imago willen we graag versterken”, zegt hij. Stout biedt stageplekken waarbij leerlingen komen snuffelen of vier dagen werken en één dag in de week naar school gaan. Van Herk: ,,Ze krijgen hier de ruimte, we geven hen verantwoordelijkheid en laten hen zelf aangeven wat ze aankunnen.”

H’VELD-G’DAM - Bouwbedrijf Stout uit Hardinxveld-Giessendam is de festiviteiten rondom zijn honderdjarige bestaan in 2008 begonnen met een bouwwedstrijd voor de scholen in de regio. Onder het motto ‘Bouwen in en aan de toekomst’ gaan de leerlingen het komend jaar samen met hun docenten werken aan een kunstwerk. Een jury onder leiding van ex-minister en voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman kiest tijdens de jubileumviering, volgend jaar september, het winnende kunstwerk uit. Dat krijgt een plaats bij het hoofdkantoor van Stout in Hardinxveld-Giessendam.

Mooier

Volgens voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland moeten bouwbedrijven in Nederland de jongeren opzoeken en de contacten met scholen intensiveren. ,,Stout geeft jongeren met deze wedstrijd letterlijk de kans de toekomst te verbeelden. Bovendien leren ze dat bouwen iets is wat je samen doet en in opdracht van iemand. In de bouw gaat het steeds over de vragen: hoe maak je Nederland mooier? Hoe kun je dingen inpassen in het landschap? Hoe eerder je daarover in gesprek raakt met jongeren, hoe beter.” Volgens Brinkman kan de bouwsector in Nederland nu meteen 18.000 werknemers plaatsen. Bedrijven hebben veel werk, niet alleen aan nieuwbouwprojecten, maar ook aan het opknappen van verouderde wijken en bedrijfsterreinen. Brinkman: ,,Er is nog voor decennia werk. Met een baan in de bouw, hoef je je geen zorgen te maken over de toekomst.”

Brinkman kent Stout vanuit de tijd dat hij zelf in Hardinxveld-Giessendam woonde. Het honderdjarige bouwbedrijf telde twintig jaar geleden nog twaalf personeelsleden. Het bedrijf kende de afgelopen decennia een succesvolle groei en inmiddels werken er ongeveer 120 mensen.

advertentie
advertentie