SVW ligt op koers

26 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De magere en roerige tijden van SVW lijken voorbij. De Gorcumers hebben een duidelijke visie voor de toekomst. Terug naar de tweede klasse. De eerste stap werd zaterdag gezet. In de topper tegen medekoploper Groot Ammers werd verdiend met 5-0 gewonnen.

Van oudsher is Gorinchem verdeeld in twee kampen. Of je bent voor ‘de roodbroeken’van Unitas of voor ‘de streepjes’ van SVW. Beide ploegen, tien jaar geleden nog uitkomend in de zondag eerste klasse, hebben verschillende sportieve robbertjes op de grasmat uitgevochten. Inmiddels is SVW afgezakt naar de kelder van het amateurvoetbal terwijl voormalig aartsrivaal Unitas nog acteert in de eerste klasse. ,,Wij hebben roerige tijden gekend”, zegt SVW-voorzitter Ruben Coolen. De preses van de zaterdag vierdeklasser hanteert nu twee jaar de hamer op sportpark Molenburg. Elf jaar lang onderhandelden de Gorcumers met de gemeente over de verhuizing naar de huidige locatie. Dat slokte zoveel energie op dat nauwelijks meer toegekomen werd aan het besturen van de eigen club. SVW raakte in een vrije val. De zondagteams werden opgeheven en het zaterdagteam degradeerde in rap tempo van de tweede naar de vierde klasse.

De verhuizing, vorig jaar, naar de gloednieuwe accommodatie op sportpark Molenburg, gaf echter een nieuwe impuls. Het bestuur stelde een ambitieus vijfjarenplan op. Zo wil men binnen enkele jaren weer terug zijn op het oude niveau in de tweede klasse. Extra aandacht en budget wordt geïnvesteerd in de eigen jeugdopleiding met als doel een goede doorstroming van talenten naar het eerste elftal te bevorderen. De eerste stap is dus terug naar de tweede klasse. Daarna zal de 96-jarige vereniging bekijken of de stap naar de eerste of zelfs de hoofdklasse gemaakt kan worden. ,,Dat zal afhankelijk zijn van het ter beschikking staande budget”, zegt Coolen. Hij wil dat SVW zijn oude glorie terug gaat krijgen. De eerste stappen zijn door de Gorcumers inmiddels gezet. Zo werd succestrainer Rob Colijn na elf jaar Schelluinen als hoofdtrainer binnengehaald. Met de nieuwe coach kwamen Kees van Baalen en doelman Edwin van de Zouwen mee naar Molenburg. Oud-jeugdspeler Tayfun Yaman, waarin ook Kozakken Boys geïnteresseerd was, kwam dit seizoen over van Willem II uit Tilburg.

Veel oud-spelers en leden weten dit seizoen de gang naar Molenburg weer te vinden. Zo stond zaterdag na jaren van absentie, ex-Sparta doelman Pierre Scheffers weer eens langs de lijn. Scheffers, van 1985 tot 1999 doelman van SVW, was evenals vele anderen afgekomen op de topper in de vierde klasse tegen medekoploper Groot Ammers. Hij was na afloop van de wedstrijd enthousiast over het vertoonde spel. ,,Als dit de nummers een en twee zijn, kan er maar één kampioen worden en dat is mijn cluppie”, sprak de oud SVW'er.

Eerste basisplaats

Trainer Colijn had voor het eerst een basisplaats ingeruimd voor het 17-jarige talent Tayfun Yaman. ,,Hij wilde al veel eerder als basisspeler van start, maar gezien zijn leeftijd heb ik hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen”, aldus de 51-jarige Gorcumer. Na een aarzelend eerste kwartier nam de thuisploeg het initiatief. Met prima combinatievoetbal werden de gasten op het kunstgras van het kastje naar de muur gestuurd. Vooral het centrale verdedigingsduo bij Ammers oogde statisch. SVW maakte daar ook graag gebruik van. In de achttiende minuut kwam de thuisploeg door een mooi schot in de linkerhoek van Ludo de Heus op een verdiende voorsprong. Tien minuten later was het na een assist van Bjorn Trapman opnieuw raak. Sander Antonio schoot, wederom door het centrum, de terechte 2-0 binnen. Op slag van rust miste de goedspelende Toefik el Amghar alleen voor doelman Martin Nobel nog de kans om de wedstrijd voortijdig op slot te gooien.

Ook in het tweede bedrijf ging de brigade van Rob Colijn uit van eigen kracht. Met soms sprankelend voetbal werden de gasten uit Groot-Ammers te kijken gezet. El Amghar bracht de stand in de 67ste minuut op 3-0. Even later kregen de gasten de kans om er nog een wedstrijd van te maken. De uitstekend leidende arbiter de Bie uit Sprang Capelle kende terecht een strafschop toe, maar doelman Edwin van der Zouwen wist de inzet met een katachtige redding te stoppen. Het tweede doelpunt van Ludo de Heus (4-0 in de 77ste minuut) en de 5-0 van Jeroen van de Lee gaven het krachtsverschil in deze topper goed weer. Tayfun Yaman viel overigens uit met een enkelblessure.

Colijn zag dat zijn team uitstekend had gespeeld en vond de 5-0 overwinning een terechte uitslag. Colijn, zelf al 45 jaar lid van stadgenoot Unitas, wil echter nog niet aan een kampioenschap denken. ,,Er zijn nog zestien wedstrijden te gaan, dus kan er nog van alles gebeuren.” Omdat de KNVB speeldag 25 naar voren heeft gehaald, komen beide teams elkaar volgende week alweer tegen, ditmaal in Groot-Ammers. ,,Een belachelijke zaak en niet goed voor beide elftallen” vindt de SVW-coach.

Opstelling SVW: E.v.d. Zouwen, F. Vroegh, K. v. Baalen, B. Trapman, D. Vroegh, S. Romijn, T. Yaman (77- C. Damen), S. Antonio, L. de Heus, T. Amghang, J. v.d. Lee.

advertentie
advertentie