Gorcums trots in ere hersteld

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

,,Meter voor meter zijn we getuige geweest van de geboorte van de gerenoveerde toren. Iedere keer werd er weer een stukje onthuld. Nu is de renovatie compleet. De steigers zijn verdwenen. De toren in al zijn pracht is weer teruggegeven aan de gemeenschap.” Burgemeester Piet IJssels steekt het niet onder stoelen of banken. Net als de meeste Gorcumers is hij trots op ‘zijn’ toren.

Grote Toren weer fier aan de skyline GORINCHEM - En Gorinchem rijst van ver... Al eeuwen terug werd er -in een loflied over Slot Loevestein- gezongen over de indrukwekkende skyline van Gorinchem. Een skyline die gedomineerd wordt door de Grote Toren. Het afgelopen anderhalf jaar zag deze skyline er heel anders uit. De Grote Toren was gehuld in steigers. Nu zijn de renovatiewerkzaamheden beëindigd. Reden genoeg voor de gemeente voor een feestje, want ‘Gorcums trots’ is herboren.

door Mirjam de Swart

Ook wethouder Herman van Santen spreekt ook vol liefde over de Grote Toren en haar robuuste en doorleefde metselwerk. ,,Het is een toren waar ze in Pisa jaloers op kunnen zijn, want deze staat écht scheef! Er is door de vele vaklieden met hart en ziel aan gewerkt om de toren weer te krijgen zoals hij nu is. Het is prachtig om te zien met hoeveel liefde deze mensen hun werk uitvoeren en het resultaat is er dan ook naar.”

De Grote Toren domineert de skyline van Gorinchem al sinds 1517. Het bouwen van de toren is geen sinecure geweest. Ruim een halve eeuw hebben de middeleeuwse vaklieden erover gedaan. Hun collega’s uit de 21e eeuw deden anderhalf jaar over de renovatie. De ruim 26.000 stenen van de in totaal 67 meter hoge toren werden stuk voor stuk beoordeeld en indien nodig hersteld. Geen grote oppervlakken. ,,Want,” zo vertelt de aannemer, ,,behouden gaat voor vernieuwen.”

De restauratie is een opzienbarend project geworden, met diverse publicitaire hoogte- en dieptepunten. Zo werd de besteigerde toren bij wijze van kunstzinnig experiment omgetoverd tot advertentiemedium, is de gouden torenhaan met de nodige media-aandacht verwijderd en weer teruggeplaatst, en kreeg diezelfde haan te maken met vandalisme en pogingen tot humor.

Maar dat is allemaal nog niets vergeleken bij de spannende verhalen die de Grote Toren heeft meegemaakt sinds de bouw rond 1456. De scheve toren kreeg al tijdens de bouw te maken met verzakking. Het verhaal over de fundering van koeienhuiden behoort tot de vele fabelen die er over de toren verteld worden, net als Het Grote Misverstand over de naamgeving van de toren (Sint Maarten in plaats van Sint Jan). Ter gelegenheid van de geheel opgestrakte toren zijn al die verhalen verzameld in een uniek boekwerk, dat bij de oplevering werd gepresenteerd.

De geheel gerestaureerde toren is nu ook weer toegankelijk voor het publiek en kan weer beklommen worden. De gemeente Gorinchem is op zoek naar gidsen die de mensen willen begeleiden bij het beklimmen van de toren en daarbij ook wat over de toren en het uitzicht kunnen vertellen. Als u zich als vrijwilliger aanmeldt, krijgt u deze informatie via het VVV. Aanmelden kan via het VVV.

advertentie
advertentie