Massaal spijbelen

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Wij zijn al die tussenuren en zelfstandige werkuren meer dan zat. Op sommige dagen heb ik verspreid over de dag drie uren geen les. Dan moeten we maar een beetje huiswerk gaan maken. Maar echt lekker doorwerken kan je dan ook niet, omdat het allemaal zo versnipperd is.”

Sommige scholieren weten wel waarvoor ze de straat op gaan als ze deelnemen aan een ‘ wilde actie’. Wilde actie betekent niet georganiseerd, op eigen initiatief en dan staat de landelijke leerlingenorganisatie Laks er niet achter. Laks heeft opgeroepen om vrijdag massaal naar Den Haag te komen om dan te protesteren tegen de nieuwe wet van 1040 lesuren per jaar. ‘Dat is een te grote belasting’, vinden de scholieren.

Ook de schoolleidingen hebben moeite met die 1040 uur. ,,Er wordt bij die maatregel geen rekening gehouden met bijvoorbeeld feestdagen en vergaderdagen. Dan moet je leerlingen zinvol bezig houden om aan dat aantal uren te komen. Een soort ophokplicht, nee, daar zijn wij ook niet voor,” aldus voorzitter Arjen Smits van het college van bestuur van scholengroep Oudehoven.

Spannend

Landelijk gezien protesteren de leerlingen vooral tegen te hoge werkdruk. Maar daar hoor je de schooljeugd in Gorinchem niet over. De meeste jongens en meisjes gaan mee de straat op omdat dat gewoon heel spannend is. Met de sms-berichten gaat nieuws veel sneller dan een lopend vuurtje rond. Zo begonnen de acties vrijdag totaal onverwacht. In vrijwel alle Gorcumse scholen verzamelden de leerlingen zich, maar zij gingen toen nog niet naar buiten. Op het Merewade College werd in de aula met eieren en tomaten gegooid. Ook sneuvelde een ruit. Bij Lyceum Oudehoven aan de Hoefslag blijken de leerlingen dol op vuurwerk.

Maar gisteren (maandag) zou het serieuzer worden. Om 11.00 uur verzamelen op het Stadhuisplein; de wegen blokkeren en weer vuurwerk afsteken. Maar dit keer hadden schoolleidingen en politie van te voren overleg gevoerd. Zij stonden de jeugd daar al op te wachten. Deelnemers van de acties staan op film. De politie stuurde met grote souplesse iedereen weer terug naar school. Een woordvoerder van de gemeente aanschouwde het tafereel. ,,We kunnen niets doen. Ze hebben geen petitie of zo.”

Volgens Gerard Toering van de stichting voor Verenigd Openbaar Voortgezet Onderwijs is er bij de acties niet perse sprake van spijbelen. De leerlingen hebben wel eens tussenuren en ook in de grote pauze kunnen met name de grotere leerlingen van het schoolplein af. ,,We verklaren in een brief op onze website dat we niet deelnemen aan acties. En we willen nu ook de ouders informeren dat we vrijdag niet iets gaan organiseren voor Den Haag. Geen bussen of zo.”

Vuurwerk

Arjen Smits kan het inhoudelijk wel eens zijn met de actievoerders, maar tolereert zeker geen gespijbel. ,,Wij beschouwen het als ‘onwettige absentie’ en daar hebben we (straf)regels voor. Het meebrengen en afsteken van vuurwerk geven we aan bij de politie, want dat is nu eenmaal verboden en we vinden het ook gevaarlijk.”

Bij Oudehoven wordt er in bepaalde lessen wel aandacht besteed aan de hele kwestie en worden discussies gevoerd. Ook Gerard Toering geeft aan dat het ‘wel om de ‘zaak’ moet gaan, niet om de relletjes’.

u Zie voor actuele berichtgeving: www.stadgorinchem.nl ook voor zelfgemaakte foto’s.

advertentie
advertentie