Oasen verlaagt opnieuw drinkwaterprijs met tien cent

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Drinkwaterbedrijf Oasen verlaagt de prijs voor duizend liter drinkwater in 2008 van € 1,28 euro naar € 1,18. Het vastrechttarief van € 74,15 per jaar blijft ongewijzigd. Het voorstel voor deze prijsverlaging werd op dinsdag 27 november goedgekeurd door de gemeentelijke aandeelhouders van Oasen. De afgelopen drie jaar kon het bedrijf telkens de prijs voor water met een dubbeltje laten zakken.

In 2005 kostte 1000 liter water nog € 1,48. Sinds die tijd is de prijs driemaal op rij met een dubbeltje gezakt, tot € 1,18 in 2008. Voor een huishouden met een jaarlijks verbruik van 160 m3 water, is de waterrekening in 2008 48 euro lager dan in 2005. Oasen hanteert een kostendekkend tarief voor de drinkwaterprijs en keert geen winst uit aan haar aandeelhouders. Het geld dat de klant betaalt voor zijn water, gaat rechtstreeks naar de drinkwatervoorziening. De winst als gevolg van de efficiëntieverbetering ziet de klant al jaren terug in de daling van het tarief. Oasen kan nog niet voorspellen of het tarief in 2009 verder zal dalen. Dat komt doordat het bedrijf jaarlijks te maken krijgt met inflatie, door stijgende kosten voor onder andere energie, personeel en grondstoffen.

Water is een eerste levensbehoefte en het bedrijf vind het daarom belangrijk dat klanten zo min mogelijk voor hun drinkwater betalen. Kwaliteit blijft natuurlijk wel voorop staan. De komende jaren wil Oasen de kwaliteit van het drinkwater verder verbeteren. Op dit moment heeft 80% van alle klanten van Oasen zacht water. In 2011 moet dat 100% zijn. Voor alle plekken waar nu al zacht water uit de kraan komt, onderzoekt Oasen of het de hardheid nog verder kan verlagen. Zachter water uit de kraan betekent dat mensen minder wasmiddel hoeven te gebruiken en apparaten langer mee gaan. En dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee.

In 2008 wil Oasen (wederom) het meest efficiënte drinkwaterbedrijf van Nederland zijn. Deze eerste plek wil het bedrijf bereiken door het kostenniveau jaarlijks te laten dalen. Doel is een besparing van ruim 10 miljoen euro in drie jaar. Oasen realiseert die besparing door haar processen slimmer in te richten en te besparen op rentekosten.

advertentie
advertentie