Klavuurwerk van Jan Vayne en Martin Mans

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het vermaarde piano- en orgelduo Jan Vayne en Martin Mans verzorgt vrijdag 28 december een eindejaarsconcert in de Grote Kerk aan de Groenmarkt 7. De twee brengen een nieuw programma ten gehore met onder andere werken van de CD die zij dit jaar nieuw uitbrachten.

Daarnaast spelen zij voor de pauze een Klassiek Festival voor twee instrumenten waaronder de snelle toccata uit de Suite Gotique van Boëllmann, en de Second Waltz van Chostakovitz. Na de pauze komen zij terug met een Populair Festival waarin onder andere Music van Miles, You raise me up van Lovland en the Phantom of the Opera te horen zijn. Authentieke klassieke werken van legendarische meesters als Bach, Vivaldi en Brahms blazen zij op eigentijdse wijze nieuw leven in. De instrumenten zijn afzonderlijk te beluisteren als zijn hun improvisaties ten gehore brengen. Jan Vayne improviseert ter plekke op verzoek. Als hoogtepunt nemen ze samen plaats op de pianokruk en spelen quatre-mains: Semper Fidelis Mars van De Sousa.

Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren kan op verschillende manieren: via www.martinmans.nl, info@martinmans.nl, of op de reserveerlijn: 06-52281279. Het VVV op de Grote Markt 17 verkoopt kaarten (tel. 0183-631525). Ook op de concertavond zijn kaarten aan de kerkdeur te koop. De toegang bedraagt € 15,- en voor kinderen t/m 11 jaar € 7,50. Wie reserveert krijgt € 2,50 korting.

Achtergronden

Jan Vayne is woonachtig in Zwolle en speelt vanaf 5-jarige leeftijd piano. Hij heeft een opleiding piano en kerkorgel gevolgd aan het Zwolse conservatorium. Dikwijls tegen de zin van zijn leraren in, heeft hij een eigen improvisatiestijl ontwikkeld waarin hij klassieke en moderne muziek combineert. Dit is een grote overeenkomst tussen hem en de organist Martin Mans die tevens aan zijn muziek een eigen gezicht heeft gegeven. Deze gelijkgestemdheid is een aanleiding tot het geven van gezamenlijke concerten. De Grote Kerk in Gorinchem is onder andere vanwege haar fraaie kerkorgel een uitstekende ambiance is voor dit evenement.

Jan Vayne gaat in de muziek zijn eigen weg en is wars van muzikale dogma’s. ‘Niets hoeft, alles mag’ is van kinds af zijn motto. Dit vormde zijn spontane creativiteit. Op 10-jarige leeftijd begeleidt hij de kerkdiensten in de gereformeerde kerk waar hij zich uitleeft op het kerkorgel. Ook Martin Mans werd op jeugdige leeftijd kerkorganist in Melissant en begeleidde de diensten. Een functie die hij sinds 12,5 jaar in de Breepleinkerk in Rotterdam vervult.

Doordat Jan in contact kwam met Emi Music heeft hij de gelegenheid gekregen zijn improvisaties op te nemen. Zijn eerste album ‘Colours of my mind’ is een overweldigend succes. Zowel zijn eerste als zijn tweede album zijn platina geworden. De geschiedenis van Mans vermeldt soortgelijke hoogtepunten. Zijn eerste improvisatie CD werd met ‘goud’ bekroond en enkele jaren geleden verkreeg hij een platina plaat voor 50.000 verkochte exemplaren ‘Christmas Carols’ in samenwerking met het Holland Boys Choir uit Elburg.

De muzikale aanpak van Jan Vayne laat als het ware een cirkelvormige ontwikkeling zien. Hij keert telkens terug naar de basis. Van pianospel ontwikkelt hij naar een brede, orkestrale uitvoering om later weer terug te keren naar de basis met één instrument, improviserend op klassieke muziek. Deze ontwikkeling herhaalt zich in zijn latere carrière.

advertentie
advertentie