Zalm zat, maar teveel volk

30 november 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDRICHEM - In verband met de grote vraag naar het in september uitgegeven boek Zalm zat, maar teveel volk is er nu al een tweede druk verschenen. Het boek dat geschreven is door Paula Jorritsma en wordt uitgegeven door het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem handelt over de vissers en de riviervisserij in Woudrichem vanaf 1700 tot nu en geeft een zeer goed beeld over wie deze vissers waren,waar ze woonden en hoe ze werkten en leefden.

Naast de stadsgeschiedenis van Woudrichem komen o.a. de oude visrechten aan bod die voor de Woerkumse vissers van levensbelang waren.De achttiende eeuw wordt beschreven als een periode waarin het vissersgilde het vissersleven in Woudrichem bepaalde en de negentiende eeuw als een turbulente periode door een sterk toenemend aantal vissers in Woudrichem en de mechanisatie van de visserij in het algemeen. Als bijlage is een lijst opgenomen van gildebroeders die in deze tijd lid waren van het vissersgilde.

Aan het eind van het boek wordt de toestand beschreven van de Woudrichemse riviervisserij aan het begin van de twintigste eeuw,de gevolgen van de “industrialisering”van de visserij en de consequenties hiervan voor de vissers.

Verder wordt er aandacht besteed aan de opkomst van een aanverwante vorm van werkgelegenheid;de vishandel en fabriek van de firma Wijnbelt & Co.

Tot slot zijn als bijlagen een aantal interviews opgenomen van Woerkummers die zich in de moderne tijd,al dan niet zijdelings,met de visserij bezighouden of zich ermee verbonden voelen.

Zalm zat, maar teveel volk is voor slechts euro 14.95 te koop in het Visserijmuseum,bij antiquariaat De Sfinx,Boekenwinkel Minoes en het Toeristen Informatiebureau in Woudrichem,alsmede in het Biesboschmuseum en de museumwinkel Slot Loevestein.

advertentie
advertentie