Lekkage in zoutzuurtank Purac

30 november 2007 om 00:00 Nieuws

>>Aanvullende informatie over lekkage bij Purac<<

GORINCHEM - Voor de tweede keer in korte tijd heeft er een incident plaatsgevonden op het terrein van Purac aan de Arkelsedijk in Gorinchem.

door Mirjam de Swart

Vorige week woensdag is er tijdens werkzaamheden een lekkage ontstaan in een opslagtank met daarin 20.000 liter zoutzuur. Er raakte niemand gewond en er is geen gevaar geweest voor de volksgezondheid.

Tijdens werkzaamheden aan de opvangbak waar in de tank met zoutzuur in staat is door de werklieden de afsluiter van de tank geraakt. De afsluiter brak vervolgens af en de inhoud van de tank stroomde in de opvangbak. Deze opvangbak is ervoor bedoeld om bij een calamiteit het zoutzuur dat vrijkomt op te vangen. Deze opvangbak is groot genoeg om de gehele inhoud van de tank plus een beetje meer op te vangen.

Burgemeester Piet IJssels zet vraagtekens bij de manier waarop het incident heeft plaatsgevonden. ,,Hoe heeft het kunnen gebeuren. Dit soort dingen mogen gewoonweg niet gebeuren tijdens reperatiewerkzaamheden. Dit kan niet", aldus de verontruste burgemeester. Ook vraagt hij zich af het wel zo verstandig is om bij dit soort bedrijven geen bedrijfsbrandweer meer te hebben. Met de invoering van de nieuwe ARBO-wetgeving is Purac niet meer verplicht een bedrijfsbrandweer te voeren. ,,Gelukkig zit de Gorcumse brandweer pal naast de Purac, maar toch...", aldus IJssels.

Volgens IJssels was er vorige week woensdag sprake van een ernstige calamiteit die door adequaat optreden van de Gorcumse brandweer en Purac met een sisser is afgelopen. ,,Zoutzuur is geen lekker spul, maar heeft als voordeel dat het heel makkelijk te bestrijden is met water."

Purac trof direct de nodige voorzorgsmaatregelen en schakelde brandweer Gorinchem in Zij plaatsten waterschermen.Met de waterschermen heeft de brandweer de opvangbak afgeschermd zodat de zoutzuurdampen werden neergeslagen. Meetploegen van de brandweer Sliedrecht en Meerkerk verrichten woensdag vervolgens enkele metingen om te bezien of de dampen zich verspreid hadden. Meerdere metingen wezen uit dat de dampen zich niet hadden verspreid in de omgeving. Er is dan ook geen enkel gevaar geweest voor de volksgezondheid. Het zoutzuur is diezelfde avond nog afgevoerd naar een afvalterminal in Moerdijk.

Vanwege het omgevingsrisico werd het incident opgeschaald naar grip 1 waarbij er werd samengewerkt tussen de verschillende hulpdiensten waaronder brandweer, politie, ambulance, GHOR en milieudienst.

Burgemeester Piet IJssels zegt begrip te hebben voor de angst van de bewoners in de omliggende wijken. ,,Laten we wel wezen. Als er nu een aanvraag zou komen voor de bouw van een dergelijke fabriek op de plek waar de Purac is gevestigd zou daar nooit toestemming voor komen. Maar Purac zit daar nu eenmaal. De plek is niet gekozen het is daar ontstaan."

Purac laat weten dat er een onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van het incident. Gekeken wordt op het bedrijf dat de reperatiewerkzaamheden verrichte wel alle veiligheidsmaatregelen heeft opgevolgd. ,,We willen er alles aan doen dat dit nooit meer gebeurd. Nu gaan we onderzoeken waar de fout ligt; bij ons of bij de aannemer die bezig was met de werkzaamheden of een combinatie daarvan', aldus Mirko Creyghton, communicatiemanager bij Purac.

De brandweer is tot 23.00 uur bezig geweest. Pas toen het zoutzuur veilig was weggepompt en vervoerd 'pakte' de brandweer haar waterschermen in.

advertentie
advertentie