Verminderde snelheid moet filevorming voorkomen

1 december 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De snelheid op de A27 tussen Lexmond en de Merwedebrug bij Gorinchem wordt bij filevorming in de avondspits verlaagd. Rijkswaterstaat verwacht dat er een rustiger verkeersbeeld ontstaat, waardoor de file vermindert. Op de A27 tussen knooppunt Everdingen en de Merwedebrug bij Gorinchem staan vaak files. De Merwedebrug is een belangrijk knelpunt op de A27. Filevorming voor de brug leidt tot schokgolven in het verkeer die file veroorzaken tot aan Lexmond toe. De snelheidsbeperking wordt alleen ingezet op de stukken waar het op dat moment het drukst is.

In de periode september 2007 gold bij filevorming in de avondspits tussen Noordeloos en de Merwedebrug een snelheidsbeperking. Evaluatie van die maatregel leerde dat er meer rust in het verkeer kwam en dat de file verminderde. Reden om deze maatregel verder te ontwikkelen. De snelheidsbeperking kan vanaf nu worden ingezet op het gehele stuk tussen Lexmond en de Merwedebrug, maar Rijkswaterstaat verlaagt de snelheid alleen op de plekken waar het op dat moment het drukst is. Afhankelijk van de drukte wordt de maximumsnelheid 90 of 70 km per uur. Rijkswaterstaat verwacht dat deze aanpak de doorstroming tussen Lexmond en de Merwedebrug verbetert. Het lost niet alle filevorming op. Het maximale resultaat is een kortere file, zowel in tijd als in lengte.

Wegverkeersleiders in de Verkeersmanagementcentrale in Rhoon en weginspecteurs op de weg zelf bepalen gezamenlijk het moment dat en de plaats waar de maximumsnelheid omlaag wordt gebracht. Zij monitoren constant of de maatregel het gewenste effect heeft. Als dat niet het geval is, wordt de maatregel aangepast.

Rijkswaterstaat beïnvloedt steeds vaker actief het verkeer om de doorstroming te verbeteren. Zo geldt op de A13 tussen knooppunt Ypenburg en het Kleinpolderplein bij drukte in de avondspits een aangepaste maximumsnelheid. De ervaring daar is dat een lagere snelheid leidt tot een rustiger verkeersbeeld en minder file. Bovendien zet Rijkswaterstaat snel maatregelen in bij calamiteiten of bij wegwerkzaamheden. Daarbij gaat het niet alleen om aanpassingen van de maximumsnelheid. Ook valt te denken aan informatie op panelen boven de weg over alternatieve routes en reistijden of aan het tijdelijk afsluiten van bepaalde op-en afritten.

advertentie
advertentie