‘Stichting Arkelstad slaapt niet’

4 december 2007 om 00:00 Nieuws

Toen hij solliciteerde op de functie van directeur van stichting Arkelstad wist hij nog weinig van de roerige tijden die Arkelstad achter zich had liggen. ,,Dit kwam natuurlijk wel ter sprake tijdens de gesprekken en daar lag voor mij ook de uitdaging. Ik moet zeggen er is een aardige prestatie geleverd. De personeelsbezetting is verdubbeld en de werkwijze is gewijzigd. Dat is niet niks. Er is ontzettend veel gebeurd maar het is nog lang niet af”, legt Lenderink uit.

Nieuwe aanpak boekt positieve resultaten GORINCHEM - Stabiliseren en voorzichtig uitbreiden. Daar draait het de komende tijd allemaal om bij Stichting Arkelstad. ,,Het is zaak dat we nu zien te behouden wat we het afgelopen jaar bereikt hebben”, aldus de kersverse directeur van de stichting, Willem Lenderink.

door Mirjam de Swart

Lenderink geeft toe dat de kans bestaat dat de welzijnsstichting zichzelf voorbij loopt. ,,Daar moeten we voor oppassen. We moeten constant de grens zoeken van wat we willen en wat we nog kunnen.”

Op dit moment is Stichting Arkelstad druk bezig met de ontwikkeling van de Brede Scholen. Voor Arkelstad is hier namelijk ook een belangrijke rol weggelegd. Volgens de directeur-bestuurder van de stichting behelst de Brede School veel meer dan activiteiten organiseren voor de schoolgaande kinderen. ,,Eigenlijk is het veel breder dan dat. Wij gaan ons richten op de hele wijk. De Brede School wordt een plek waar kinderen terecht kunnen , maar ook hun ouders en andere mensen uit de wijk. Bijvoorbeeld voor cursussen of bijeenkomsten.”

Arkelstad is geenszins van plan om dit alleen te gaan doen. ,,We willen er een rol in gaan spelen samen met enkele partners. Te denken valt aan Bevo en Pallisade, maar natuurlijk ook de scholen en de SKG.” Daarnaast spelen de vrijwilligers een belangrijke rol. Dit was ook één van de eisen die de gemeente had gesteld. Vrijwilligersinzet en -betrokkenheid moest worden verbeterd.

,,Als we geen vrijwilligers zouden hebben dan zouden we als stichting niet kunnen bestaan. Vrijwilligers spelen een hele belangrijke rol, zeker in de nieuwe werkwijze. De beroepskracht gooit het balletje op, maar veel van de uitvoering gebeurt door vrijwilligers. Dat is ook een kenmerk van het sociaal cultureel werk. Je moet het niet anders willen.”

Daarnaast heeft de stichting onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Kunstencentrum TOON. In De Haarhorst verzorgt TOON nu muzieklessen als aanvulling op de muziekprojecten van Arkelstad. Maar deze samenwerking zal in de toekomst zeker uitgebreid worden. ,,We vullen elkaar aan en op deze manier wordt de doorstroming naar de muziekschool ook gestimuleerd. “

Ook durft Lenderink heel voorzichtig naar de verre toekomst te kijken. Ook hier staat samenwerking weer centraal. ,,In het verlengde van de Brede Scholen willen we nog meer samen gaan werken met woningbouwverenigingen. Dat is een wens waar we in de toekomst mee aan de slag willen. Je kunt zeggen wat je wilt, maar Arkelstad is beslist geen slapende stichting.”

advertentie
advertentie