Benefiet-expositie ‘Verleiding tot stilte’

4 december 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Mooie verstillende voorwerpen op lage tafeltjes, in allerlei stijlen met prachtige kussentjes ervoor, schilderijen van offerschalen en engelen, muuraltaartjes waaruit zacht kaarslicht schijnt op een schitterende bloem of beeldje, alles in een sobere stille ruimte. Ze nodigen uit om erbij te gaan zitten, de schoonheid ervan in je op te nemen, even stil in jezelf te worden.

Dat is ook de bedoeling van de expositie; mensen verleiden tot het maken van zo’n schitterend en heerlijk plekje in je eigen huis. Kijken naar het licht van een kaars, naar een prachtige roos, naar een offerschaaltje of naar de vogelveertjes, de steen, wat herfstbladeren die je op je wandeling vond.

Slechts vijf minuten naar een brandende kaars kijken blijkt al een groot effect op ons welbevinden te hebben. Door drie jaar ziek zijn moest Carolien Leusink de stilte zoeken, want ’s avonds kon ze niets meer opnemen. Alle prikkels van buiten waren teveel voor het door de ziekte van Lyme verzwakte systeem. Zo kwam ze tot het dagelijks zitten voor een van haar altaartjes en ontdekte wat ze bij eerdere pogingen niet merkte, dat in de stilte enorm veel ruimte was, haar diepere eigen wezen ging spreken. Het bracht haar zoveel inzicht en rust, dat ze dat iedereen wenste. Zo ontstond het idee om de medemens hiertoe te verleiden.

Carolien en haar man Henk Biesheuvel hebben afgelopen jaren talloze meditatieve voorwerpen verzameld en voor een groot deel zelf gemaakt. Meditatie armbandjes en –kettingen, mooie schaaltjes, stenen, beeldjes en portretten, schilderijen en muuraltaartjes. De stiltekamer van de expositie ademt een sfeer van schoonheid en rust. In de infokamer ligt zowel informatie over meditatietechnieken als ook over de stichting ‘Peoples Trust’. Want de totale opbrengst van de expositie zal naar deze organisatie gaan. Peoples Trust redt al ruim 15 jaar meisjes uit Nepal en India uit de prostitutie en beheert haar gelden heel secuur, waardoor ze reeds duizenden kinderen terug naar hun moeders heeft gebracht en voor wezen een nieuw bestaan heeft opgebouwd. Zie ook www.peoplestrust.nl

Zo dient deze expositie een driedelig doel: meditatief bezig zijn, de ander hiertoe verleiden en kinderen redden uit barre omstandigheden. Henk Biesheuvel en Carolien Leusink stellen hun praktijkruimtes aan Paddemoes 25 de zaterdagen in december van 12.00- 17.00 uur open voor deze expositie.

advertentie
advertentie