Vijfzinnen sluit haar deuren

4 december 2007 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Na vijf glorieuze jaren heeft eigenaresse Miriam Mens besloten een nieuwe weg in te slaan en sluit ervaringswinkel Vijfzinnen haar deuren. Vorige week dinsdag kreeg het personeel het nieuws als eerste te horen. ,,Dat was het allerbelangrijkste voor mij, dat zij het als eerste wisten”, aldus Mens. Al sinds 1980 zat de onderneemster met haar kantoor- en boekhandel in het pand aan de Gasthuisstraat in Gorinchem.

Kenmerkend voor de Vijfzinnen is dat alles, net iets anders dan normaal wordt aangepakt. Dus geen standaard etentje in een restaurant, maar op een bijzondere locatie. Het gehele personeel mocht namelijk aan tafel schuiven in de trouwzaal van het Gorcums Museum. Gespannen zaten de werknemers te wachten tot ze te horen zouden krijgen, wat het grote nieuws in hield.

,,Vandaag alleen goed nieuws”, begint Mens. ,,Mijn dochter Iris is in de Vijfzinnen mijn steun en toeverlaat geweest, maar daar komt helaas een einde aan. Iris heeft een baan aangeboden gekregen bij Boekblad. Een baan die aansluit bij haar studie. Doordat zij nu weggaat en er veel veranderingen in mijn privé-leven zijn geweest, heb ik gesloten om Vijfzinnen te sluiten.”

Even valt er een stilte in de zaal. ,,Vanaf 31 december sluit ik, na 27 jaar, de deuren van mijn winkel en sla ik een nieuwe weg in. Maar niet getreurd, Anja Stuy, de eigenaresse van Boekhandel De Wingerd in Hardinxveld en Giessenburg neemt het assortiment van mij over en begint in februari een nieuwe kantoor- en boekhandel in de Arkelstraat in Gorinchem. Ik weet zeker dat ze goed voor jullie zal zorgen”, gaat Mens verder. ,,En dat is in mijn ogen heel belangrijk en de reden waarom ik Anja heb gekozen.”

Vijf jaar

Alsof het zo bedoelt had moeten zijn, sluit Vijfzinnen na vijf jaar haar deuren. In die jaren is de ervaringswinkel een geweldige aanwinst voor de binnenstad geweest. Een van de hoogtepunt was Diddl-dag in 2005. Meer dan 2000 kinderen waren met hun ouders naar de boekhandel gekomen om samen met de echte Diddl op de foto te gaan en om buiten bij de ruilkraam hun dubbele Diddl-spullen te ruilen. De Diddl-dag trok zoveel mensen dat zelfs SBS6 langskwam om het spektakel te filmen.

,,Ik ben ook erg trots op alle bekende Nederlandse schrijvers die allemaal bij ons een lezing hebben gehouden. Adriaan van Dis, Kluun, Ronald en Karin Giphart, Lulu Wang, Yvonne Keuls, Bart Chabot en nog zoveel meer. Heleen van Royen heeft zelfs haar allereerste lezing gehouden in onze boekwinkel.”

Niet alleen beroemde schrijvers kwamen naar de winkel, ook veel bekende Nederlanders waaronder visagie- en haarspecialist Mari van de Ven, wielrenner Erik Breukink, muziekdeskundige Leo Blokhuis en chefkoks Lonny en Pierre Wind. Met de komst van allerlei verschillende bekende Nederlanders werd voldaan aan de slogan van de winkel: Tast, reuk, smaak, gehoor, zicht. Kijk even binnen. Ervaar Vijfzinnen als een gedicht. ,,Vijfzinnen staat voor de vijf zintuigen van de mens en daarom wilden we elk zintuig van de klanten prikkelen”.

Elke donderdag was er daarom live muziek verzorgt door Steven Rietveld en vrienden. Ook Nederlands bekendste harpiste Gwyneth Wentink kwam graag bij de ervaringswinkel spelen. De klanten werden ook overdonderd door de klanken van het Arkels Viswijven Koor of een fanfare die ineens door de winkel heen marcheerde. ,,We hebben zelf een keer een zingende inpakker gehad”, lacht Mens. ,,Je kan beter vragen wat hebben we niet gedaan. Ik geloof dat we in de afgelopen vijf jaar, bijna elke week weer een andere tentoonstelling, lezing of activiteit hebben gehad.”

Toekomst

Het personeel geniet van het lopend buffet en maakt kennis met hun nieuwe baas, Anja Stuy. Iedereen wisselt om de zoveel tijd van stoel zodat iedereen de kans heeft met elkaar te praten. Er hangt een gezellige sfeer en ondanks dat ze het jammer vinden dat de winkel dichtgaat is iedereen blij voor Miriam. ,,Je straalt gewoon energie uit”, zegt Janine Hoffmann tegen haar baas. Özlem Hut: ,,Toen ik bij de Vijfzinnen kwam werken, voelde ik me gelijk thuis. Dat had ik nog niet eerder ondervonden. Het is hier gewoon helemaal gezellig”. ,,Het is leuk om te horen dat je het goed hebt gedaan en dat mensen met plezier met je hebben gewerkt”, zegt Mens trots.

Uiteraard gaat de winkel dicht met een ,,big bang’’. ,,De cadeauartikelen in de lange gang zijn nu drie halen twee betalen. Voor de cd’s op de tweede verdieping geldt hetzelfde en bij de pennenbalie is het twee halen 1 betalen. De nieuwe boeken behouden hun prijs, maar alle andere boeken worden natuurlijk afgeprijsd.”

Veiling

Op maandag 10 december werden er 36 schilderijen geveild ten bate van Stichting Faria Clowns. De stichting maakt contact met ziek en dementerende ouderen door middel van clownbezoeken aan verpleeg- en verzorgingsinrichtingen. De schilderijen zijn beschikbaar gesteld door de Gorinchemse groep “De Maandagschilders” en door de Leerdamse schildersgroep “Terpen Tijn”. De schilders zijn,net als bij de vorige veiling in de Vijfzinnen, begeleid door Arie Brinkman.

advertentie
advertentie