‘We kunnen hier echt iets bereiken’

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

Door ‘Edukans Going Global’ maken jongeren op een actieve manier kennis met de wereldwijde armoede en onderwijs problemen. ,,Twee maanden geleden vertelde onze Godsdienstdocent Watze Flach dat er een project van Edukans was, waar we aan konden meewerken”, herinnert Iris. ,,Ongeveer twintig leerlingen uit verschillende klassen wilden wel mee doen. We moesten allemaal een sollicitatiebrief schrijven en daaruit hebben meneer Flach en andere docenten, zes scholieren uitgekozen. Waaronder Iris en ik”, vult Sjoert aan.

Trip naar Oeganda is geen snoepreisje GORINCHEM – In de voorjaarsvakantie vertrekken Iris de Wit (15) en Sjoert Schenau (15), van CS De Hoven in Gorinchem, als verslaggevers met ontwikkelingsorganisatie Edukans naar Oeganda. De leerlingen verdiepen zich dan, voor acht dagen, in het leven van hun Oegandese leeftijdsgenoten en bezoeken projecten van Edukans.

door Nadine Klinkenberg

Daarna kwam het serieuze werk. De zes overgebleven scholieren gingen op sollicitatiegesprek bij Edukans. Sjoert: Je moest uitleggen voor welke baan je wilde solliciteren. We konden kiezen uit verslaggever, fotograaf, televisiepresentator of radiopresentator. Ook hebben we tijdens het gesprek Engels gesproken, omdat we in Oeganda alleen Engels kunnen spreken. Uiteindelijk zijn Iris en ik het geworden. Ik mag gaan fotograferen.” ,,En ik word verslaggever”, aldus Iris.

Op school hebben ze speciaal lesmateriaal gekregen over hun leeftijdsgenoten in Oeganda, over aids in Afrika en over het belang van goed onderwijs. De reis is bedoeld om met eigen ogen te zien, hoe mensen in een derde wereld land leven. Na de excursie voeren de leerlingen op hun school actie voor de onderwijsprojecten, die ze in Oeganda hebben bezocht. In totaal gaan er 54 leerlingen van 45 verschillende scholen mee.

Tijdens een trainingsweekend hebben de jonge vrijwilligers kennis met elkaar kunnen maken en met de Oegandese cultuur. Vakmensen hebben de leerlingen geleerd hoe ze artikelen moeten schrijven, foto’s moeten maken en hoe ze een interview voor de radio of televisie moeten houden. ,,We werden verdeeld over twee redactieteams en gingen aan de slag met verschillende thema’s, zoals HIV/Aids, cultuur en postconflict en onderwijs en werk voor meisjes.

,,We hebben zelfs met onze leeftijdsgenootjes in Oeganda gechat,” vertelt Sjoert. ,,Dat was heel bijzonder”, gaat Iris verder. ,,Zij hadden pas een week geleden voor het eerst in hun leven een computer gezien. Ze typten heel langzaam.” Sjoert:,, Ze waren heel erg beleefd en vertelden ons over hun families. Ze hebben daar hele grote gezinnen. Het kleinste gezin was met zijn negenen.”

De twee studenten zien het niet als een snoepreisje. ,,Door op deze reis te gaan kunnen we echt iets bereiken. Edukans geeft het geld dat ze inzamelen niet allemaal in een keer uit, maar verspreidt het over meerdere jaren. Na de reis houden we een inzamelingsactie en een sponsorloop. Door eerst te gaan kijken in Oeganda, kunnen we de mensen, met onze presentaties, verhalen en projecten, beter overhalen om geld te geven. Daarnaast hopen we dat ook andere leerlingen zich bewust worden van de problemen in landen als Oeganda”, aldus Iris en Sjoert.

advertentie
advertentie