Lingewijk: Kans voor starters

31 december 2007 om 00:00 Nieuws

Lingewijk-Noord krijgt een gemengde bebouwing. Bevo heeft speciaal voor starters een groot aantal koopwoningen gereserveerd, die worden verkocht met koopgarant. Starters kunnen die huizen dan voor een lagere prijs kopen met de garantie dat als zij verhuizen de Bevo die woning terugkoopt. Winst of verlies worden gedeeld. De hypotheek zal voor de starters lager zijn, maar zij genieten wel de fiscale voordelen van hypotheekaftrek. Op deze manier wil Bevo het voor jonge stellen met een lager inkomen toch mogelijk maken om een eigen huis te kopen.

Bouw Noord start in maart als eerste GORINCHEM - De werkzaamheden voor Lingewijk-Noord liggen goed op schema. Waar voorheen de IJsbaanflats stonden, is de grond nu opgehoogd. Binnenkort gaan de rioleringen, kabels en leidingen de grond in. Daarmee wordt de indeling van de kavels zichtbaar. Eind maart wordt de eerste paal geslagen en dan is ook het verkooptraject al in volle gang.

Een andere regeling die voor deze nieuwe wijk van toepassing is, is een voorrangsregeling voor bewoners van sloopwoningen en bewoners van huizen in de eerste fase van renovatie in Lingewijk-Zuid. Deze bewoners krijgen eerste keus. Daarna de overige Lingewijkers en ten slotte kunnen ook niet-Lingewijkers voor deze huizen in aanmerking komen. Met deze regelingen hoopt Bevo meer ruimte te krijgen voor renovatie en nieuwbouw in Lingewijk-Zuid.

De stadsvernieuwing is hier in verschillende delen geknipt. Het bouwplan voor het voormalige Den Breejenterrein heeft inmiddels de mooie naam Quadrant gekregen. Ook hier komen huur- en koopwoningen, deels met koopgarant. Ook bij deze woningen geldt een voorrangsregeling voor de Lingewijkers. De eerste paal gaat voor de zomer de grond in.

Het tuindorp is in drieën opgedeeld. Per deel worden met bewoners gesprekken gevoerd over de (on)mogelijkheden. Deze inventarisatie wordt binnenkort afgerond, zodat de plannen op maat verder kunnen worden uitgewerkt. Naar verwachting start de eerste fase van de renovatie in 2009.

Voor de woningen tussen de Hugo de Grootstraat en de ABC-straat zijn de plannen aangepast. Aanvankelijk zou dit wijkgedeelte in aanmerking komen voor een ‘instandhoudingsbeurt’, maar nu wordt eerst bekeken wat de uiteindelijke bestemming voor deze buurt is. Per woning wordt een apart onderhoudsplan opgesteld.

De sloopplannen van alle woningen tussen de IJsbaan en de ABC-straat zijn nog niet definitief. Na veel protest van bewoners is besloten om hiervoor eerst een stedenbouwkundig plan op te stellen, zodat een globale indruk ontstaat van hoe het gebied ingedeeld zal worden. Gemeente, Bevo, bewoners, speeltuinvereniging en ijsbaanvereniging worden hierbij betrokken. Het plan moet voor de zomer van 2008 klaar zijn.

advertentie
advertentie