Marokkanen staan op straat

8 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Een aantal Marokkaanse vaders heeft in het voorjaar van 2007 de handen ineen geslagen voor de opvang van Marokkaanse jongens. In mei werd daarvoor de stichting Unie van Marokkaanse Jongeren opgericht. Aanvankelijk kwam de organisatie via de Marokkaanse Moskee tot stand, maar daar is onvoldoende ruimte voor de inmiddels meer dan vijftig jongeren. ,,Tijdens de Ramadan in september wilden we de jongens dagelijks onderdak bieden om te eten, spelletjes te doen, van alles en nog wat. Arkelstad heeft ons toen wel geholpen. We konden dagelijks terecht in de ruimte aan de Gildenweg. Dat was fantastisch en daar willen we mee doorgaan.”

‘We willen het liefst een ruimte in de Haarwijk’ GORINCHEM - ,,Wij willen onze jongeren zelf opvang bieden. We hebben er de vrijwilligers voor, maar het ontbreekt ons aan ruimte. Tijdens de Ramadan konden we bij stichting Arkelstad terecht, in locatie West aan de Gildenweg, voor 11,75 euro per dag. Maar dat kan nu niet meer en we hebben ook geen andere plek.”

Het woord wordt gevoerd door een van de initiatiefnemers Abdulhakim el Mousati. Het bestuur van de stichting Unie van Marokkaanse Jongeren is eigenlijk boos op stichting Arkelstad en de gemeente omdat zij nu buiten staan, terwijl de overheid wel geld beschikbaar heeft voor de opvang van jongeren.,,Arkelstad vroeg na de Ramadan 11.50 euro huur per uur. Maar we willen 32 uur opvang in de week verzorgen. Wij kunnen zo’n bedrag niet ophoesten en we weten dat er voor ons eigenlijk geld beschikbaar moet zijn. Waarom mogen we er dan niet over beschikken?” Gesprekken met zowel stichting Arkelstad als de gemeente liepen op niets uit. De gemeente heeft het sociaal cultureel werk ‘weggezet’ bij stichting Arkelstad en verwijst de Marokkanen door naar deze organisatie.

Stichting Arkelstad heeft net het nieuwe subsidiecontract voor 2008 ondertekend. Daarin staat omschreven welke diensten de stichting moet leveren. De gemeente voert daarbij geen specifiek doelgroepenbeleid. Jongerenopvang is er voor alle jongeren.

,,We hebben ze tijdens de Ramadan geholpen, omdat er toen sprake was van een noodsituatie. Ze hadden ineens geen ruimte en we zijn ze daarom tegemoet gekomen,” aldus directeur Willem Lenderink van stichting Arkelstad. ,,Na de Ramadan moesten ze gewoon, net als alle andere huurders, per uur gaan betalen. We hebben gesprekken gevoerd en de huurprijs nog verlaagd van 11,50 naar 7,50 euro per uur. Dat is dus dik onder de prijs en verder kunnen we echt niet zakken. We verhuren wel vaker ruimte aan derden. Andere verenigingen of clubs moeten ook zo’n bedrag betalen. We kunnen daarin geen onderscheid maken.” Lenderink wijst er op dat doelgroepenbeleid en de besteding van het geld niet bepaald wordt door stichting Arkelstad, maar door de gemeente.

Ondertussen staat de Unie van Marokkaanse Jongeren op straat. Veel opvang was er niet tijdens de kerstvakantie. Jongerencentrum The Mall in de binnenstad was de hele kerstvakantie gesloten. Bij stichting Arkelstad waren de Haarhorst en locatie West aan de Gildenweg alleen op maandag en woensdag geopend.

advertentie
advertentie