Museum wil ook naar Tolhuis

15 januari 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Gorcums Museum heeft een vernieuwend en verfrissend beleidsplan kant en klaar op de schap liggen met het Tolhuis als uitgangspunt. De gemeente voert momenteel onderhandelingen met stichting Syndion, die per 1 december het monumentale pand heeft gehuurd van eigenaar stichting Hendrick de Keijser.

Het Tolhuis heeft lange tijd leeg gestaan. Eerdere initiatieven van onder meer Lemmy van Bergeijk en Gerard Broekman, om het Tolhuis een culturele bestemming te geven, werden vorig jaar bij de gemeente weggewuifd. Maar nu het museum met een zeer interessante invulling komt, zet de gemeente alles op alles om het Tolhuis alsnog te pakken te krijgen.

Volgens het beleidsplan van het Gorcums Museum verhuist het museum naar Het Tolhuis. Daar wordt de historische collectie in een nieuw jasje gestoken zodat bezoekers de geschiedenis van de stad meer gaan beleven. Zo zouden er in één zaal bijvoorbeeld vele deuren kunnen komen, met daarachter rijke schatten en mooie verhalen van vroeger. Het Gorcums Museum wil een letterlijke verbinding met het oude stadhuis op de Grote Markt tot stand brengen met de Molenstraat als historische as. Monumenten als De Doelen en andere panden, restaurants of café’s kunnen in dit plan worden opgenomen. Deze culturele route kan eventueel worden doorgetrokken naar het Hamelhuis op de Kortendijk, zodat bezoekers letterlijk door de geschiedenis heen kunnen wandelen.

Het Tolhuis wordt daarbij een toeristisch educatief centrum, waaraan het stadsarchief en de archeologische dienst eveneens kunnen deelnemen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering vanavond wordt een nieuwe leisure-nota toegelicht. Daarin wordt het oude stadhuis meer een horeca-functie toegedicht, met een doorsteek tussen Grote Markt en Groenmarkt. Op de Groenmarkt komen dan eveneens terrassen. De bovenverdieping van het oude stadhuis wordt geschikt gemaakt voor zalenverhuur. Al deze plannen vallen of staan met de verwerving van het Tolhuis.

Stichting Syndion laat weten open te staan voor suggesties. ,,Indien de gemeente ons een andere locatie biedt die net zo geschikt is als het Tolhuis zeggen we daar geen nee tegen, maar ik denk niet dat dat op korte termijn mogelijk is. Het mooist is als we samen met de gemeente een plan ontwikkelen waarin ‘gewone’ Gorcumers en Gorcumers met een beperking samenkomen om cultuur en historie te ervaren”, aldus directeur van Syndion Aart Bogerd.

advertentie
advertentie