Samen verkeer rond school aanpakken

15 januari 2008 om 00:00 Nieuws

,,De harde kern moet een duw in de rug krijgen. Drie of vier keer een prent omdat je je auto niet goed parkeert helpt dan echt wel. Daar ben ik van overtuigd”, aldus Bart Willemsen van de politie Zuid-Holland-Zuid.

Luie ouders worden op de bon geslingerd GORINCHEM - Ouders die het vertikken om op een fatsoenlijke manier hun auto te parkeren bij het naar school brengen van hun kinderen kunnen rondom obs De Merwedonk binnenkort rekenen op fikse bekeuringen. Daarnaast wordt het onmogelijk gemaakt de auto te parkeren op plaatsen waar dat eigenlijk niet mag.

Dit is één van de vele maatregelen die de verkeersveiligheid rondom obs De Merwedonk moet verbeteren. Verder hoopt de politie, maar ook de gemeente en de scholen, dat door tal van maatregelen een gedragsverandering bij ouders én kinderen op gang wordt gebracht.

Vorige week donderdag is op basisschool De Merwedonk van start gegaan met het pilotproject Veilig naar school in Gorinchem-Oost. Strengere controles door de politie zijn slechts een klein onderdeeltje van het uitvoeringsplan.De Merwedonk is de eerste school waar van start wordt gegaan met het veiligheidsplan.

Belangrijkste is dat ouders en kinderen vaker de fiets pakken. Om dit te stimuleren komen er fietsenstallingen bij en wordt er gewerkt aan een fietsvriendelijker omgeving. Daarnaast gaat de school van start met het vergroten van de fietsvaardigheid. ,,Maar dit kunnen we niet alleen. Wij verwachten dat ouders hun kinderen hierin ook begeleiden. Zij kunnen hun kinderen leren op een veilige manier naar school te fietsen. Zij kunnen alles wat wij de kinderen leren in de praktijk gaan brengen”, aldus Merwedonk-directeur K. van den Assem.

Nu nog wordt één op de drie kinderen met de auto naar school gebracht. Ouders hebben dan ook vanaf het begin af aan gepleit voor meer parkeerplaatsen. Wethouder Herman van Santen heeft steeds aangegeven dat het klakkeloos vergroten van de parkeerplaats geen oplossing van het probleem is. Een gedragsverandering onder de ouders is veel effectiever.

Een gedragsverandering is echter niet zo maar bewerkstelligd. Tijdens eerde informatiebijeenkomsten laten ouders het massaal afweten. De laatste informatie-avond in september werd op het laatste moment afgeblazen omdat welgeteld zes mensen (van de in totaal 650 kinderen) zich op hadden gegeven. Ook tijdens de feestelijke start van de pilot afgelopen donderdag waren er opvallend weinig ouders.

Toch is schooldirecteur Van den Assem positief over de toekomst. ,,Ouders zijn naar aanleiding van de berichtgeving wel naar mij toegekomen om ‘schuld’ te bekennen. Ik ga er dan ook van uit dat ze nu ook inzien hoe belangrijk hun rol is in dit verhaal. Ik zie de toekomst hoopvol in.”

Vanwege de lage opkomst tijdens deze laatste informatie-avond heeft de verkeersgroep besloten het maatregelenpakket maar ten dele uit te voeren. Voorlopig wordt er vooral ingezet op de verbetering van de veiligheid en bereikbaarheid per fiets en te voet. Voor automoblisten verandert er nog weinig; op korte termijn zullen er dan ook geen parkeerplaatsen bij komen.

advertentie
advertentie