Werklui stuiten op honderden botten

17 januari 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het was even schrikken voor de werklui die vorige week dinsdag bezig waren met graafwerkzaamheden bij de Grote Kerk. Tijdens de werkzaamheden aan de blusinstallatie stuitten zij op een grote hoeveelheid menselijke botten.

Op zich niet verwonderlijk omdat het gebied rondom een kerk vroeger vaak werd gebruikt als begraafplaats. De rijken werden in de kerk begraven en de iets minder bedeelden moesten het doen met een plekje buiten de kerk, maar wel in gewijde grond. ,,De vondst van de botten was niet heel onverwachts. We hielden er al rekening mee daarom hadden we onze stadsarcheoloog er bijgehaald toen de aannemer met de werkzaamheden begon", aldus wethouder Herman van Santen.

Sporen

In het stiltecentrum van de Grote Toren werden de eerste aanwijzingen voor een begraafplaats gevonden. Echter de grote verassing lag zo'n tien meter ten Westen van de Grote Toren. ,,Binnen hebben we nauwelijks iets gevonden. Echt interessant werd het pas tien meter verder. We stuitten op sporen van grafkisten en later ook op botten", aldus Hans van Breugel van de gemeente Gorinchem.

De gemeente had echter niet verwacht dat het om zo'n grote hoeveelheid botten ging. Bovendien lagen de botten kriskras door elkaar. ,,Met respect zijn deze botten verzameld en deze liggen nu op een veilige plek tot we weten wat we er mee gaan doen. Geld speelt hierin geen rol. We kijken naar de kwaliteit van de oplossing, niet naar het geld", aldus Van Santen.

Plan van aanpak

Om een antwoord te vinden op deze vraag -wat te doen met de botten?- heeft de gemeente de stadsarcheoloog gevraagd een plan van aanpak te schrijven. ,,Op korte termijn zal er hier bij de Grote Toren dan ook niet veel meer te zien zijn. De werkzaamheden zij gestaakt en pas als het plan van aanpak geschreven is gaan we hier weer verder. Dan weten we ook wat er met de botten gaat gebeuren. Dit kan zeker nog zo'n zes weken duren", vertelt van Breugel.

De wethouder gaat er vooralsnog vanuit dat de botten worden herbegraven op begraafplaats De Haarhof in Gorinchem. Normaal gesproken worden botresten weer begraven op de vindplaats. Van Santen: ,,In dit geval is dat niet aan te raden omdat de graven bij eventuele volgende werkzaamheden dan weer verstoord worden. En ook al gaat het hier om graven van honderden jaren oud. Toch dienen we er met respect mee om te gaan."

Hoe oud de botten precies zijn kan de gemeente nog niet zeggen. ,,Zeker is dat ze van voor 1830 stammen, want in dat jaar is de begraafplaats die hier was gesloten. Hoe oud de botten precies zijn is met de huidige techniek goed te achterhalen. De archeoloog gaat nu bekijken of we dat inderdaad gaan doen of dat we het hier bij laten", aldus beleidsmedewerker Wieteke van Hulten.

advertentie
advertentie