Het Hamelgeheim

18 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Ineens had Gorinchem een echte internationale historische held. Dat zat zo. Nadat een aantal ambtenaren de cursus ‘stadspromotie voor gevorderden’ had gevolgd bij de Leidse is men driftig gaan wroeten in het verleden. Want historie verkoopt!

Een brainstormsessie: ‘We hebben Hugo toch? Nee, dat was maar een eendagstoerist, daar kun je geen rabarber van bakken. Ook niet van Napoleon die hier alleen even een plas kwam doen. De martelaren soms? Ben jij gek! Je gaat een slachtpartij toch niet als toeristische attractie exploiteren? Bovendien was dat in Brielle’. En toen: tataaa, daar wastie dan: Hendrick Hamel! Geen Gorcummer had er ooit van gehoord, maar ineens werd ons een heuse ontdekkingsreiziger van het kaliber Columbus in de strot geduwd!

Columbus ontdekte Amerika, maar ‘Onze’ Hamel ging voor Korea! Nou ja, hij ging er niet voor, het was meer een bedrijfsongelukje waardoor hij aanspoelde op het Koreaanse strand. Wist hij veel dat dat Korea was! Het moest dan ook maar niet aan de grote klok worden gehangen dat de ontdekking meer geluk dan wijsheid was. Maar goed, hier lagen kansen. Deze beroemdheid moest marketingtechnisch interrrnationaal uitgebuit worden.

Met voortvarendheid ging het gemeentebestuur aan de slag. De ene uitwisseling met Korea na de andere volgde. Er kwam een standbeeld. Nee, niet zo groot als dat van Columbus op een zestig meter hoge zuil in de haven van Barcelona. Gurcumers bin zunig, dus twee meter vijftig was hoog genoeg. Die zuil kan altijd later nog.

Gekozen werd voor een heldhaftige pose. Met een uitgestrekte arm en een vinger die wijst naar verre horizonten, avontuurlijke bestemmingen en onbekende oceanen? Welnee, hij wijst gewoon de weg naar de Kortendijk. Doe maar gewoon hoor. En het is wel zo praktisch om de weg te wijzen naar zijn museum als straks busladingen Koreanen in grote getale Golcum gaan bezoeken. Ja, ze hebben nog steeds moeite met die R. Ik zal u dan nu het Hamelgeheim verklappen. Hij heet namelijk niet zo.

Het is een complot vol geschiedvervalsing! Niet verder vertellen hoor, maar eigenlijk heette hij HameR met zijn achternaam. Maar ja, die verdomde R hè. Het is nog een hele kluif om dat aan die Koreanen te slijten. ‘Weet je wat’, hebben ze toen stiekem op het stadhuis besloten, ‘als zij HameL blijven zeggen, laten wij ze gewoon in de waan dat hij ook HameL heet. Als die naam daar beter verkoopt doen wij er niet moeilijk over. Vanaf nu heet hij ook voor ons zo. Wil het stadsarchief even in alle stukken de R in een L veranderen’? Kleine moeite, groot gebaar en klaar!

En zo werd onze held een toeristisch product die ons grote welvaart zal brengen. Koreaanse eethuizen zullen als shii takes uit de grond schieten. Er komen Hamelkoekjes, Hamelmenu’s, lasagne met becHamelsaus, de Hema verwisselt de klinkers en zet er een l achter en onze beroemde zoute bollen worden omgedoopt tot Hamelkrootjes (haha, hebben we ze toch nog tuc).

Alle ideeën graag inleveren bij onze binnenstad manager. Joop maakt er ongetwijfeld weer een geweldig feest van: de ondergang van de Sperwer en de ontdekking van Korea als klank- en lichtspel op het Paardewater! Solly – Paaldewatel!

Roy Grünewald

:Een column gemist. Op www. stadgorinchem.nl, rubriek opinie, kunt u de voorgaande columns van Roy teruglezen.

advertentie
advertentie