Expositie zonder grenzen in fort Vuren

19 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

VUREN - ,,GlasHart is dit jaar, nog meer dan in voorgaande jaren, een bijzondere tentoonstelling. De eerste tentoonstelling in 2005 maakte deel uit van het Symposion 2005. Na afloop van deze manifestatie kwamen van zowel kunstenaars als publiek veelvuldig verzoeken de expositie in Fort Vuren jaarlijks te laten terugkeren. In 2006 kwam, door een nauwe samenwerking tussen kunstenaars en Fort Vuren, de eerste tentoonstelling onder de naam ‘glasHart’ tot stand. Een uiterst interessante en succesvolle tentoonstelling die duizenden bezoekers trok. Voor glasHart 2007 nam het aantal exposanten toe, evenals het aantal bezoekers.

Om de organisatie beheersbaar te houden wilden we glasHart tot stichting verheffen. In Gorinchem was er echter al een stichting met vrijwel dezelfde doelstelling. Een samenwerking lag voor de hand en zou effectiever en kostenbesparend zijn. Hiertoe is glasHart weer naar zijn oorsprong teruggekeerd en is 2008 het jaar dat glasHart samen gaat met de stichting Symposion Gorinchem. Deze samenwerking is in letterlijke zin grensoverschrijdend. Een samenwerking op cultureel gebied tussen twee gemeentes in twee verschillende provincies. De aanwezigheid van de beide burgemeesters tijdens de opening onderstreept het belang van deze samenwerking, die aansluit bij de samenwerking die al plaats vindt binnen De Vestingdriehoek. Deze samenwerking heeft tevens direct geleid tot uitbereiding van activiteiten van glasHart. Naast de uitgebreide tentoonstelling in Fort Vuren exposeren in de kruitmagazijnen aan de Dalemwal in Gorinchem drie kunstenaars”, aldus woordvoerder Robert Pippel.

Alle deelnemers hebben een plattegrond van het fort en een aantal foto’s van de beschikbare ruimtes ontvangen. Kunstenaars hebben hun persoonlijke voorkeur uitgesproken voor één van de ruimtes en met deze voorkeur is rekening gehouden bij het toewijzen van de kamers. ,,Dit is een expositie ‘op locatie’; in een omgeving waarin licht en donker afwisselend de boventoon voeren. Het effect wordt vaak nog versterkt door middel van extra verlichting in het half- of geheel donker van de kamers, de gewelfde plafonds die door de tand des tijds aangetast werden en de trappen die omlaag leiden naar de ronde galerij”, aldus Pippel.

Bij de foto: In de kruitmagazijnen aan de Dalemwal: Schilderijen van Marianne Benko en keramiek van Agnes Bozsogi.

De expositie is tot en met 26 september te zien.

advertentie
advertentie