‘Nonnenveld heeft al wachtlijst’

26 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

De locatie van het oude Gasthuis op het Nonnenveld komt volgend jaar leeg te staan. Rivas wil het voormalige Gasthuis slopen voor een groot nieuw appartementencomplex. Voorheen was er steeds sprake van verbouwing tot appartementen, maar volgens Pieter de Kort kan het beter gesloopt worden voor een nieuwe en luxe residentie. Op deze prachtige locatie op de stadswallen met zicht over de Merwede moeten 64 appartementen verrijzen in de koopsector. De woningen van 140 tot 160 vierkante meter zijn groter en luxer dan alle andere. Een deel wordt gereserveerd voor privé-verpleeghuiszorg. ,,Er is veel vraag naar,” zegt De Kort, ,,we hebben er al een wachtlijst voor.”

Hij hoopt in 2010 met de bouw te kunnen beginnen. Op deze locatie zal eerst archeologisch onderzoek plaatsvinden. En procedureel is nieuwbouw in dit beschermde stadsdeel ingewikkeld. ,,We zijn er nog niet klaar mee,” vertelt De Kort, ,,maar het wordt zeker heel erg mooi.”

Bannehof

In het voorjaar van 2009 worden de werkzaamheden aan de Bannehof afgerond. De Bannehof bestaat straks uit twee afdelingen; een woonzorgcentrum met 62 plaatsen en zorghotelplaatsen (bijvoorbeeld voor mensen die na een ziekenhuisopname enige tijd zorg nodig hebben) en 48 huurappartementen voor 55-plussers zonder zorgindicatie.

De nieuwbouw op de locatie van verzorgingshuis de Schutse aan de Mollenburgseweg begint volgend jaar en zal ongeveer veertien maanden duren. Hier komen eveneens appartementen. Tenslotte bouwt Rivas in de nieuwe wijk Hoog Dalem 80 tot 84 levensloopbestendige woningen om in ieder geval één locatie in Gorinchem-Oost te hebben. Over Huize St. Clara aan de Wijnkoperstraat wordt nog nagedacht. En uiteraard zal de komende jaren verder worden gewerkt aan de zogenoemde ‘zorglichtkringen’ in de wijken en in de dorpen in de regio.

Bij al die nieuwbouw wordt nadrukkelijk rekening gehouden met eisen en wensen van de bewoners van de toekomst. Een groot luxueus koopappartement op het Nonnenveld zal niet voor iedereen bereikbaar zijn. Ook op de andere locaties komt er meer keus. Zo zullen er in de Bannehof bijvoorbeeld verschillende typen appartementen komen. Dit alles onder de paraplu van vraaggericht denken en klantgericht werken.

De bewoners kunnen nu al kiezen wanneer zij bijvoorbeeld willen eten en wat er op het menu staat. In het nieuwe huis Molenhoek aan de Rosmolensteeg wordt dit met de woongroepen nog verder uitgewerkt. Samen boodschappen doen met hulpverleners en vrijwilligers op de markt, samen koken enzovoorts. ,,Het eten, daar kan je dagelijks een klein feestje van maken,” weet ook Cor van Vlaanderen van Het Gasthuis.

Bewoners zijn zelf bij besprekingen en samen met hen wordt over een behandelplan gesproken. De individuele keuzes zijn de richtlijnen, niet de regels van het huis. Rivas wil deze manier van denken en werken de komende jaren verder uitwerken en in aanmerking komen voor certificering.

advertentie
advertentie