‘We hebben voor de kat z’n viool gewerkt’

25 november 2008 om 00:00 Nieuws

Het ‘verzoenende’ gesprek tussen het platform en wethouder Jack Oostrum al weer ruim een week geleden heeft het conflict alleen maar doen oplopen. ,,Hij zegt dat we in feite een gewone klankbordgroep zijn, maar dat is niet de bedoeling van de Wmo. En waarom zijn er dan in het voorjaar van 2007 door een professioneel bureau in samenwerking met goed werkende en hele betrokken ambtenaren en vertegenwoordigers van doelgroepen met zoveel zorg sollicitanten vanuit alle geledingen van de bevolking gezocht voor wat toen nog Wmo-raad heette? Wethouder Henk Netze kreeg als eerste met de nieuwe wetgeving te maken en hij zette daar goed op in. De wet zegt dat de mensen in de samenleving het weer samen moeten gaan doen. ‘Meedoen’ is het motto. Daar gaat de hele Wmo over. Misschien een soort idealisme, maar wij zijn er met ons allen voor gegaan. Daar zijn we ook op geselecteerd.”

GORINCHEM - ,,De wethouder wil geen procedures of formaliteiten. Daar heeft hij ‘geen zin in’. Nou, was daar dan van meet af aan duidelijk over geweest. Dat hoeft voor ons namelijk ook niet per se. Dan hadden we in goed overleg een andere vorm kunnen vinden.” Bij woordvoerder Eveline Hollander van, zij benadrukt, het héle Wmo-platform blaast de stoom nog uit de oren. Everdien Hamann

Serieus

De sollicitatiecommissie ging indertijd serieus te werk. Vrijwel alle prestatievelden zijn gedekt; ouderen, jongeren, kerken, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten, welzijnswerk, integratie enzovoorts. Ook zijn er indertijd sollicitanten afgewezen omdat er ‘op niveau’ geselecteerd moest worden. ,,Na het vertrek van wethouder Netze nam Oostrum het over. Hij heeft ons nooit verteld dat hij eigenlijk geen Wmo-raad wilde. Wij wisten dat niet. Wij zijn ondertussen als groep aan het werk gegaan. Wij zijn geschoold, we hebben presentaties gekregen, we hebben ons verdiept in de wetgeving en alles wat daarbij hoort,” vertellen Eveline Hollander en Truus Kwant.

,,Pas begin oktober werd ons goed duidelijk dat het college van B en W echt geen Wmo-raad wil. De wethouder is daar inmiddels duidelijk over. B en W willen alleen een platform, een klankbordgroep, zo’n vrijblijvende praatclub. En dat moeten wij volgens de wet dus niet zijn. De Wmo-raad moet volgens de wet een volwaardig adviesorgaan zijn, omdat de wet juist een veel zwaardere vorm van inspraak verlangt. Zo’n raad kan en moet vanuit het cliëntperspectief echt invloed hebben,” vervolgt het tweetal. ,,Daar draait het juist allemaal om in de Wmo.”

Nooit gehoord

Tevens schrijft de wet voor dat de Wmo-raad ‘aan de voorkant van het beleid’ moet adviseren, oftewel voordat allerlei zaken zelfs maar echte plannen worden. ,,De wethouder zegt dat vrijwel alles al op rit is en dat het dus alleen nog maar om uitvoering gaat,” vervolgt Eveline Hollander. ,,Maar uitvoering en beleid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Neem nou bijvoorbeeld de hele kwestie van de huishoudelijke thuiszorg. Natuurlijk wordt die al volop verleend, dat wil niet zeggen dat je daarover niet kan adviseren. Het is hét Wmo- onderwerp van het moment, waar zo veel aspecten aan vastzitten voor de cliënten. Wij zijn over de hele aanbesteding en alle problemen met de thuiszorg in Gorinchem nooit gehoord. En er zijn nog wel meer onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan situaties met jongeren in de openbare ruimte We hebben al die tijd gewoon voor de kat z’n viool zitten werken. We zijn in de waan gelaten dat we een adviesgroep zijn, misschien omdat dat van de wet moet, maar in werkelijkheid willen ze (het college van B en W - red.) ons helemaal niet. Ze hebben ons gewoon een jaar vrijblijvend, want we zijn (15) vrijwilligers, laten werken en nu komt het aapje dan uit de mouw. Jammer, want we zijn in dat jaar wel een hele goede en hechte groep geworden.”

Stichting

,,Eigenlijk, achteraf gezien, hadden we bepaalde signalen wel eerder kunnen opvangen. Zo wilde B en W geen Wmo- verordening door de gemeenteraad laten vaststellen en geen convenant met ons afsluiten, maar kregen we in plaats daarvan een brief waarin stond dat we in Wmo-zaken onze mening mochten geven. Ja, dat is nogal logisch, een mening geven mag iedereen, en daar hoef je verder niets mee te doen.De wet zegt nou juist: B en W moeten advies vragen en op tijd antwoord geven aan de Wmo-raad, die vanuit cliëntperspectief dus werkt. Als B en W het niet met het advies eens zou zijn, dan moet dat aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Nou, dat is in Gorinchem dus nog nooit gebeurd.”

Vanwege het gedoe om een convenant en omdat er geen verordening kwam, is gekozen voor een stichting. Het Wmo-platform is daarmee in feite een zelfstandig orgaan. ,,We weten nog niet hoe het verder moet,” zegt Eveline Hollander.

,,We wachten nog altijd op een brief van het college van B en W en een verslag van de laatste vergadering met de wethouder. Wij houden 15 december weer een bijeenkomst en zullen dan beslissen of we als platform willen blijven bestaan.”

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de wethouder niet via de media reageert.

advertentie
advertentie