‘Lingewijk toekomst-proof’

2 december 2008 om 00:00 Nieuws

,,Er wordt gezegd dat de begraafplaatsen de enige groengebieden in de wijk zijn. Geheel ten onrechte; bij de Waaleschool is een speelveld, de speeltuinvereniging behoudt ruimte en langs het kanaal is een prachtige groenstrook,” aldus stak Hania van wal. ,,In september 2005 hebben we een motie aangenomen voor minder bouwlagen op de Kop van de IJsbaan. En met een toekomst voor de school komt er een toekomst voor de wijk. Anders is de wijk ten dode opgeschreven. We willen de Lingewijk bestaansrecht geven met goede woningen en voorzieningen. Het wordt een prachtige, knusse wijk.”

Raadsbrede steun voor 'respect groen' GORINCHEM - ,,Hebben jullie drie jaar nodig gehad om je nu ineens te gaan verzetten?” Gemeenteraadslid Hannie Hania (Stadsbelang) trok donderdag fel van leer tegen de bezwaarmakers, met name tegen stichting Waterpoort, omtrent bestemmingsplan Lingewijk-Noord. Zij vindt het verzet uit de wijk niet terecht en het relaas van stichting Waterpoort stuitend.

Pierre Schefferlie (PvdA) sloot zich bij haar aan en sprak over ‘toekomst-proof’ maken. Maar hij maakt zich wel zorgen over de verkeersstromen en groen. Met name het groen in de wijk, of het gebrek daaraan, werd het punt van discussie, zeker nu het natuurgebiedje rond het oude zwembad op ‘nog te ontwikkelen staat’. Rutger van Breemen (GroenLinks) behaalde in deze discussie met humor als enige een succesje. Hij noemde de vleermuizen, ijsvogels en de trekvogels. ,,We moeten rekening houden met een aanvliegroute van het kanaal naar het zwembad. Maar ja, dat is dan over land.” Het blijft volgens hem behelpen, maar hij diende toch een amendement in om hier in ieder geval niet te bouwen. Na een schorsing kon het college van B en W zich uiteindelijk vinden in een motie om ‘respectvol om te gaan met het groen, water en de natuurelementen en de raad daar tijdig over te informeren’. Deze motie werd raadsbreed aangenomen. Voor het ‘nog te ontwikkelen gebied’ staan circa 100 woningen gepland.

Ook CDA-fractieleider Cees van der Roest had moeite met de aspecten verkeer en groen. Eigenlijk vindt hij dat deze aspecten in het bestemmingplan verwerkt moeten zijn en stelde voor de vaststelling daarvan uit te stellen. Hij vindt ook dat drie jaar tijd tussen kaders uitzetten en de vaststelling van het bestemmingsplan een te lange tijd is. ,,Er is inmiddels van alles veranderd. Misschien moeten we meer inspelen op de woonwensen van de bewoners.”

Het blijkt namelijk dat de huidige bewoners van de Lingewijk bepaald niet in de rij staan om een huis te kopen in Lingewijk-Noord. ,,Zij kunnen dat niet betalen,” stelde Natalie Martens (SP). Haar fractie stemde als enige tegen het bestemmingsplan omdat de SP vindt dat Lingewijk-Noord bebouwd moet worden ten behoeve van de huidige Lingewijkers. Dat stuitte andere fracties en het college van B en W nogal tegen de borst. Lingewijk-Noord is één van de grootste ontwikkelingslocaties in Gorinchem en niet alleen bedoeld voor de huidige bewoners. ,,Er kunnen ook ex-Lingewijkers terug komen, of andere mensen. Wat is daar op tegen,” reageerde wethouder Jack Oostrum. Hij verdedigde de plannen met verve. En legde in antwoord op Van der Roest uit dat het inderdaad veel tijd kostte om Zuidema te verplaatsen en voor alle bewoners van de vroegere IJsbaanflats woonruimte te vinden.

advertentie
advertentie