Plaatsing UMTS-masten uitgesteld

2 december 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De plaatsing van twee UMTS-masten van Vodafone op sporthal de Oosterbliek wordt uitgesteld om te onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn. De Gorcumse gemeenteraad heeft donderdagavond een motie van deze strekking van de coalitiepartners met algemene stemmen aanvaard.

,,Maar,” benadrukten wethouder Herman van Santen en burgemeester Piet IJssels, ,,we moeten hiermee geen valse hoop geven aan omwonenden. We kunnen als gemeente niet voorkomen dat Vodafone een mast plaatst. Bij iedere particulier, die dat voor 3000 euro wil, kan zo’n mast zonder vergunning geplaatst worden.”

De mogelijke plaatsing van twee UMTS-masten op de Oosterbliek heeft bij omwonenden nogal wat onrust veroorzaakt. Men vreest mogelijke gevolgen voor de gezondheid door de straling. Tal van onderzoeken hieromtrent geven echter geen uitsluitsel. Het is niet bewezen dat de straling (radiogolven) ongezond is, maar het omgekeerde ook niet. Iedere draadloze verbinding; mobiele telefoons, internetverbindingen en televisie geven enige straling.

Vodafone wil de capaciteit in Gorinchem-Oost met de twee masten, lager dan vijf meter en daardoor niet vergunningplichtig, vergroten. Inwoners willen met mobiel telefoneren en voor internet beter bereik en meer mogelijkheden. Aan dit front volgen de ontwikkelingen elkaar en rap tempo op. Het beleid voor zendmasten en antennes dateert uit 1999. In feite hebben gemeenten er weinig over te vertellen. De rijksoverheid heeft ‘het beleid over de schutting van de gemeente gekieperd in het kader van liberalisering van de markt,” legde Van Santen uit. Hij doelt hiermee op het feit dat iedere provider zijn eigen masten mag plaatsen van de rijksoverheid. Gemeenten zijn verplicht mee te werken aan een goede dekking.

Probleem is nu dat in de strijd om de klanten iedere provider inderdaad zijn eigen voorzieningen wil treffen. Een gemeente loopt daarbij het risico volgepropt te worden met tal van masten. Om dat te voorkomen geeft het beleid wel aan dat masten zoveel mogelijk in werkomgevingen geplaatst moeten worden, dus op kantoren of op industrieterreinen. Tevens geeft het beleid aan dat de verschillende providers zoveel mogelijk de masten moeten delen, zodat er in totaal minder nodig zijn. De motie, ingediend door Trix van der Torren (VVD) richt zich op het zoeken naar een andere locatie dan de sporthal midden in de woonwijk en de mogelijkheid om ergens een mast te delen met een andere aanbieder.

De verschillende politieke partijen waren het hierover snel eens. Ook het college van B en W staat volledig achter dit onderzoekje, maar het is dus niet gezegd dat plaatsing van de masten op de Oosterbliek of elders in de wijk nu van de baan is.

advertentie
advertentie