‘We willen kinderen wat meegeven’

9 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het afgelopen jaar heeft er binnen de SKG een reorganisatie plaatsgevonden om de voorbereiding van de brede schoolontwikkeling mogelijk te maken. Een brede school is een netwerk van onderwijs, zorg en welzijn en heeft als doel de actieve deelname van kinderen aan de samenleving, ze een goede dagindeling te bieden, mogelijke achterstanden weg te nemen en de sociale competentie te vergroten.

GORINCHEM – Stichting Kindercentra Gorinchem (SKG) is met de huidige reorganisatie in het bedrijf vernieuwend bezig op het gebied van kinderopvang. ,,Kinderen hebben niet alleen een dak boven hun hoofd nodig, maar ook aandacht voor de individuele ontwikkeling”, aldus SKG manager operationele zaken Berrie Heinrichs.

Door Nadine Klinkenberg

Heinrichs: Binnen nu en vijf jaar worden er in Gorinchem vijf nieuwe brede scholen gerealiseerd. Daarom hebben we, als eerste kinderopvangorganisatie onze structuur aangepast en werken we nu met een doorgaande ontwikkelingslijn waarbij onderscheidt wordt gemaakt in 0-4 jarigen en 4 tot 12 jarigen. Daarnaast worden de kinderen actief en planmatig gestimuleerd in hun ontwikkeling en dat is een groot verschil met de kinderopvang uit de jaren ’90, waarbij het accent voornamelijk op verzorgen lag.”

,,Binnen de SKG lopen we enorm vooruit. Deze ontwikkelingen zie je nog bijna nergens en daar zijn we best trots op”, aldus manager stafbureau Imke Mortier. ,,We vinden het heel belangrijk dat we de kinderen wat meegeven”, vult Heinrichs aan. ,,De huidige maatschappij vraagt hier om. De kinderen hebben niet alleen een dak boven hun hoofd nodig, maar ook aandacht voor de individuele ontwikkeling.”

SKG begon vijf jaar geleden al met ontwikkelingsstimulering binnen de peuterspeelzalen en na het zien van de positieve effecten besloten ze het door te voeren in de gehele organisatie. ,,We signaleren en stimuleren bijvoorbeeld kinderen met een taalachterstand of juist zij die voor lopen en daar gaan we gericht mee aan de slag. Zo kunnen we vroegtijdig signaleren of een kind binnen de SKG en later binnen het reguliere onderwijs op zijn plek is”, legt Heinrichs uit.

Om dit de bewerkstellen houdt een zorgcoach zich op de locaties van SKG bezig met alle (zorg)kinderen en ondersteunt de pedagogische medewerkers. De functionaris werkt daarnaast intensief samen met de scholen en instanties. Mortier: ,,We zoeken contact met andere organisaties die kunnen helpen en gaan kijken hoe het kind het best tot zijn recht komt.”

,,In de SKG richten we ons actief op een doorgaande ontwikkelingslijn. Hiertoe is een methode ontwikkeld waarin de totale ontwikkeling van een kind aan de hand van het planmatig aanbieden van activiteiten wordt gestimuleerd. Deze methode is ontwikkeld vanuit en gebaseerd op de nieuwste inzichten in de ontwikkelingspsychologie. Daarmee onderscheiden we ons als kinderopvangorganisatie van de reguliere opvang en daar zijn we heel trots op”, legt Mortier uit.

,,Vorig jaar zijn we begonnen met het aanbieden van voorschoolse opvang (VSO). We spelen hierbij in op de behoeften van werkende ouders en dat loopt zo goed dat we nu al op negen basisscholen voorschoolse opvang aanbieden. We hebben een andere kijk op de klant en proberen meer in te spelen op de vraag van de ouders en flexibel mee te denken. De VSO is hier een onderdeel van. Daarnaast zijn we aan het uitbreiden, verlengen we de openingstijden, kan er gebruik worden gemaakt van vakantiedagen en worden de wisseldagen verdubbeld dit jaar”, aldus Mortier.

In het nieuwe jaar wordt er ook gestart met een mini buitenschoolse opvang. Heinrichs: ,,Hier kunnen kinderen van vier tot en met zes jaar terecht. Deze mini-BSO is bedoeld om de overgang naar de schoolwereld geleidelijker te laten verlopen. Op deze locatie bieden we een omgeving en activiteiten die goed aansluiten bij de leeftijd. Op de mini-BSO bieden we pedagogische veiligheid in een vertrouwde sfeer.”

,,Voor de kinderen vanaf zeven jaar zijn we ook een sport-BSO gestart. Ook hier zagen wij de vraag vanuit de samenleving. Niet alleen vanuit de grote behoefte aan beweging, maar in eerste instantie omdat het leuk is. We huren een sporthal waar ze lekker actief bezig kunnen zijn. Om alle facetten aan bod te laten komen, wordt er om de aantal weken weer een andere sport gekozen. De kinderen van onze andere BSO’s kunnen er ook gebruik van maken.”

Ook heeft de organisatie ‘Fun 4 You’ in het leven geroepen. Fun 4 You omvat een serie workshops waar kinderen, naast de buitenschoolse opvang, vrijwillig heen kunnen. Hier leren de jongeren bijvoorbeeld yoga, koken, basketbal of techniek. Fun 4 You heeft vanuit de brede schoolgedachte een meer sociaal culturele functie. Wat inhoudt dat iedereen er gebruik van kan maken.

Voor meer informatie over Stichting Kindercentra Gorinchem zie www.kinderopvanggorinchem.nl.

advertentie
advertentie