‘Binnenstad minder leeg, donker en saai’

9 december 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Vroeger werden veel woningen boven winkels bewoond door winkeliers. Tegenwoordig staan veel van die woningen leeg. ,,Zonde van de ruimte” vindt Pim van Mourik, directeur van Palissade. De woningbouwvereniging besloot om de woningen boven de vroegere naaimachinewinkel van Bekkers, aan de Langedijk 76, te verbouwen, om het vervolgens te kunnen verhuren. De verbouwing is inmiddels volop aan de gang.

Palissade laat mensen boven winkels wonen

In de verbouwing van de panden, die vaak al jaren leegstaan, zit veel tijd. De woningen moeten volledig aangepast worden aan deze tijd, omdat zij vaak al vele jaren leegstaan. Er moet een ingang komen om met een trap naar de woningen te kunnen, daarnaast moeten deze brandveilig gemaakt worden, er moeten woningscheidende vloeren gemaakt worden, de woning moet geïsoleerd worden en er moeten elektriciteitsvoorzieningen komen. ,,Het liefst zien we dat over een tijdje alle woningen boven winkels weer bewoond zijn. Dit zal zorgen voor minder vandalisme in de stad, omdat er meer toezicht is. Daarnaast is het zonde van de ruimte als de woningen leeg blijven staan. Ook zal de binnenstad ‘s avonds minder leeg, donker en saai ogen, wanneer deze bewoond is”, vertelt Van Mourik.

De drie verdiepingen in het pand aan de Langedijk 76 worden verbouwd tot vijf woningen. Het zullen starterswoningen worden. De eerste verdieping krijgt twee woningen, de tweede verdieping ook twee en op de derde verdieping zal één woning komen. Ook de leegstaande winkel onder de woningen zal na de verbouwing weer verhuurd worden. Van Mourik ziet zeker voordelen in het wonen in de binnenstad. ,,Mensen wonen dicht bij de winkels en zij hebben een markt voor de deur. Natuurlijk hebben zij last van meer lawaai, maar daar kies je voor wanneer je in de binnenstad gaat wonen.”

Dat de woningen tegenwoordig leeg staan kan Van Mourik wel verklaren. ,,Vroeger woonden de eigenaars van de winkels vaak erboven. Tegenwoordig is degene die in de winkel staat niet meer de eigenaar van de winkel. Veel winkels horen tegenwoordig bij een concern. Dit is erg zonde, want er zijn veel mensen die wel in de binnenstad zouden willen wonen. Deze mensen krijgen daar nu de kans voor.”

Palissade neemt deel aan het programma van Stichting Binnenstadmanagement Gorinchem. Deze stichting heeft als doel een impuls aan de binnenstad te geven en de uitstraling van Gorinchem als winkel- en uitgaansstad te verbeteren. Naast Palissade nemen ook de gemeente Gorinchem en ondernemersvereniging Hartje Gorkum deel aan dit project. Palissade zal aan het project meewerken door woningen boven winkels te renoveren, zodat de binnenstad meer bewoond zal worden. Het pand van de oude naaimachinewinkel is dan ook niet het eerste pand dat Palissade opgekocht heeft.

Bart van Leeuwen, projectleider bij Palissade vertelt dat de woningbouwvereniging mensen op gang wil helpen. ,,Daarom liggen de huurprijzen van de gerenoveerde woningen niet te hoog. Iedereen die wil starten met een huis kan bij ons terecht voor betaalbare huurwoningen.”

advertentie
advertentie