‘Lingewijk afvoerputje van stad’

23 december 2008 om 00:00 Nieuws

Onlangs ontvingen de raadsleden een uitgebreide brief van voorzitter Piet Gerssen van de bewonerscommissie waarin hij aangeeft het te betreuren dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor Lingewijk-Noord. De plannen voor de Kop van de IJsbaan, met name de brede school daarin, vindt de commissie een verkeerde keuze, gebaseerd op verouderde gegevens. De groep draagt alternatieve locaties voor de school aan en verwijt de gemeenteraad dat daar niet naar is gekeken.

Bewoners kwaad over toewijzing van woningen GORINCHEM - De bewonerscommissie Zandvoort-noord wil structureel overleg met de politieke partijen over de ontwikkelingen in de Lingewijk. De groep Lingewijkers voelt zich tot op heden genegeerd.

De bewonerscommissie doet nu een dringend beroep op de gemeenteraad bij de verdere ontwikkelingen in de wijk. Zo kan de commissie zich wel vinden in de sloop van de Aireywoningen, maar niet in de wijze waarop Bevo de zaken afhandelt met bewoners. ,,Er bestaat grote onvrede dat toezeggingen niet worden nagekomen,” aldus de brief.

Tevens maakt de commissie zich sterk voor renovatie van andere huizen, die nu op de lijst van sloopwoningen staan zoals de omgeving van de ABC-straat. Volgens de commissie is het weldegelijk mogelijk deze huizen te renoveren. Het stedenbouwkundig plan moet volgens de commissie in die zin worden aangepast.

Verder pleit de groep voor ,,een passend en ruimhartig sociaal plan voor de bewoners van de te slopen woningen waarbij het uitgangspunt dient te zijn: minimaal gelijkwaardige vervangende woonruimte binnen de wijk met maatwerk op het terrein van tegemoetkoming in kosten, huurgewenning en aanvangshuren.”

Tenslotte heeft de bewonerscommissie grote bezwaren tegen het huidige woningverdelingsysteem van de gemeente in de Lingewijk. ,,Op het ogenblik worden structureel ‘sociaal zwakkere huurders’ in de Lingewijk geplaatst, zodat een verstoring plaatsvindt in de totale structuur van de wijk. Zo ontstaat een nog verdere verpaupering van de wijk,” aldus de brief. ,,Door dit systeem van woonruimteverdeling verandert de wijk in het afvoerputje van onze stad.”

Nieuwsbrief

Vlak voor het kerstreces heeft Bevo een nieuwe Nieuwsbrief Lingewijk verspreid met de huidige stand van zaken. De vernieuwingen in de wijk worden, aldus de nieuwsbrief, zorgvuldig en in goed overleg met alle partijen voorbereid.

De nieuwbouwplannen voor Lingewijk-Noord worden stapsgewijs uitgevoerd. In januari komen de bulldozers naar het bouwterrein Quadrant aan de W. de Vries Robbéweg. Begin 2010 krijgen de eerste nieuwe bewoners hun sleutels.

u Meer informatie uit de nieuwsbrief: www.hetnieuwegezichtvangorinchem.nl.

advertentie
advertentie