Brussé klaar voor oliebollenstormloop

23 december 2008 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Bij pannenkoek- en poffertjeshuis Brussé aan de Langendijk kan zaterdag eerst nog uitgebreid voorgeproefd worden aan de kraam, maandag wordt de voorste serie tafels van het restaurant aan elkaar geschoven tot een lange toonbank en kan de echte topdrukte beginnen. Gedurende de laatste drie dagen van 2008 zullen tussen de zestig- en zeventigduizend ambachtelijk bereide oliebollen, appelflappen, berliner bollen en appelbeignets in een noodvaart gemaakt, gebakken, verpakt en verkocht gaan worden. Sjaak Brussé en zijn familiaire team zijn er klaar voor.

Wie deze dagen bij het ochtendgloren over Langendijk wandelt, wordt al op grote afstand verlekkerd met de geur van versgebakken oliebollen. In alle vroegte zijn Sjaak en zijn echtgenote Marijke Brussé bezig met de eerste bestellingen. Zo zijn de voor een basisschool bestemde 200 oliebollen een goede opwarmer voor de drukste periode van het jaar. Het is stilte voor de storm in het kookatelier onder het restaurant. Nu liggen de bruine versnaperingen nog in één bak te sputteren, maar eind december wordt de capaciteit verdrievoudigd en zullen er per uur zo’n drieduizend oliebollen ondergedompeld worden in het plantaardige vet.

Volgende week wordt Brussé bij het bakken bijgestaan door zijn trouwe maat Henk de Jong. Met de hulp van moeder Lina, dochter Wendy en zoon Jacques en het trouwe verkoopteam is de productie uiterst familiair. ,,Wij maken nog ouderwets lekkere oliebollen, naar het recept van mijn grootmoeder. Mijn eerste oliebol was door haar gemaakt.” Wijlen Cees Brussé, die het pannenkoeken- en poffertjeshuis op de Langendijk begon, nam het recept over, waarna zoon Sjaak de traditie in stand hield. Trots is Brussé ook op de ambachtelijk bereidde appelflappen. ,,Die vindt je nergens meer, alleen bij ons. Voor de ingekochte appels betaal ik de hoofdprijs, maar ze zijn wel erg goed. En dat is het belangrijkste. Het moet als een heel goed eindproduct onze deur verlaten.” De kwaliteit heeft Brussé al vele vaste klanten opgeleverd, zelfs overzee. ,,Zelfs schippers uit Duitsland komen hier ieder jaar oliebollen halen.”

Op 29, 30 en 31 december openen de deuren al om 7.00 uur. ,,Dankzij de enorme capaciteit hebben we alles op voorraad en hoeven klanten gemiddeld maar vijf minuten te wachten. ‘Nee’ verkopen we hier niet”, zegt Brussé, die in het verleden zelfs bereid is gebleken de paar voor hemzelf bestemde oliebollen op het laatste moment af te staan. Toen een licht wanhopige vrouw op de valreep binnenstormde, gaf hij haar de allerlaatste zak mee. Na drie dagen lang niets anders gezien te hebben dan oliebollen kon hij dus op het moment suprême zelf niet eens een bolletje nuttigen. ,,Dan merk je het pas echt; een oudejaarsavond zonder oliebollen is gewoon niet compleet.”

advertentie
advertentie