Poli voor kinderen met problemen

6 januari 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Aandacht voor kinderen die niet lekker in hun vel zitten en worstelen met problemen waar ouders geen grip op hebben. Dat is wat de Kinder- en jeugdpraktijk wil bieden. Kinderen en jongeren tot 21 jaar kunnen sinds kort terecht bij deze nieuwe praktijk voor kinder- en jeugdpsychologie. De praktijk is gevestigd aan de Dr. van Stratenweg.

‘Zwaardere gevallen gaan meestal voor’

,,Het is is niet eenvoudig om snel een deskundige te vinden die bereid is tijd en energie te steken in het persoonlijk begeleiden van een kind met ’gewone’ problemen zoals slecht slapen, in bed plassen, geplaagd worden, angsten, moeilijk gedrag of moeilijkheden op school. In de geestelijke gezondheidszorg gaan de zwaardere gevallen meestal vóór,” legt Rob Boekhout, verbonden als pschycotherapeut aan de praktijk uit.

Dankzij een wijziging in de zorgverzekeringswet hebben hulpzoekende ouders sinds kort een alternatief voor de gevestigde instellingen en hun lange wachtlijsten. Ze kunnen na een verwijzing door hun huisarts of specialist nu ook terecht bij particuliere bureaus voor geestelijke gezondheidszorg. Van deze mogelijkheid wordt al druk gebruik gemaakt. De particuliere praktijken schieten als paddestoelen uit de grond. De psychologen, psychotherapeuten en andere deskundigen die er werken zijn afkomstig van gevestigde instellingen als het Riagg of Bureau Jeugdzorg. Met hun overstap hebben ze bewust voor een andere aanpak gekozen: kleinschaliger, persoonlijker, directer.

Van Boekhout: ,,Het laatste wat wij willen, is lijken op een grote instelling. Wij zijn een laagdrempelige praktijk, die is bedoeld om mensen vlot te helpen. Wachtlijsten kennen we nauwelijks. En een behandeling laten we niet langer duren dan strikt nodig is.’’

advertentie
advertentie