‘We zijn zo bang geweest’

6 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Schooldirecteur Dick Leonard heeft na de jaarwisseling meteen een vliegende start gemaakt. Direct na de brandstichting begin van de avond in de dependance van zijn school naast De Rotonde aan de dr. Bauerstraat snelde hij naar Gorinchem. De brandweer en de politie waren al weer weg, naar de Koningin Wilhelminalaan, toen hij aankwam. ,,Het was een ravage. De vloer stond onder water, alles zwart en pikkedonker. Ik stond er met tranen in de ogen bij te kijken. Maar de schade bleef gelukkig beperkt tot dat ene lokaal. En, geluk bij een ongeluk, in dit gebouw was nog een lokaal over. Daar zit groep zes nu.”

Brandstichters slaan toe in de Haarwijk GORINCHEM - De kinderen van groep zes van de Samen Onderwegschool konden gisteren na de kerstvakantie gewoon naar school. Maar spannend was het wel. Op oudejaarsavond is hun klaslokaal namelijk in brand gestoken. De tekeningen aan de wand zijn verwoest maar verder bleef de schade voor de kinderen beperkt.

Het was gisteren (maandag) op school een komen en gaan van schade-experts en andere deskundigen die poolshoogte kwamen nemen. ,,De roetschade was aanzienlijk,” vertelt Leonard. ,,We hebben vrijdag, zaterdag en zondag met man en macht gewerkt om het hier schoon te krijgen. Eén kast en één leerlingsetje zijn verloren gegaan. Dankzij buurtbewoners en de snelle actie van de brandweer is gelukkig erger voorkomen.”

De Samen Onderwegschool maakt dit schooljaar voor het eerst gebruik van deze dependance. In een brief van de gemeente was voor de vakantie al gevraagd om containers binnen te zetten en brievenbussen dicht te timmeren. ,,Dat hebben we gedaan,” zegt Leonard, ,,maar dat is niet voldoende. Er is hier een erg groot openbaar schoolplein van alle kanten toegankelijk en bijna geen verlichting. We willen toch met de gemeente praten of er preventief niet meer mogelijk is.”

Brand in Lidl

Terwijl Dick Leonard op oudejaarsavond de ravage in zijn school aanschouwt, breekt bij de Koningin Wilhelnimalaan om 9.30 uur zo’n beetje de hel los. ,,We wonen hier boven de winkel en telkens ging het alarm af. We zijn zo bang geweest. Hier op de hoek zit een verfwinkel. Als daar de boel in de hens vliegt is er niets meer te redden. We gingen telkens beneden in de winkel kijken. Die jongens sms-ten elkaar en het werden er snel steeds meer. Tot wel vijftig jongeren. Toen trokken ze naar de Lidl,” vertelt een ooggetuige. De jongeren staken over straat gegooide benzine in brand. Bij de supermarkt werd een ruit ingegooid en vervolgens vlogen molotov cocktails naar binnen. De brandweer kon goed blussen omdat een ME-ploeg van de politie hen afschermde en de groep jongeren uiteen dreef.

Ook in de supermarkt is de schade aanzienlijk. Kassa’s zijn verbrand. De voorraad is door water- en roetschade onbruikbaar. De winkel is nu helemaal leeg en wordt gestript. Volgens Cees Verkerk van de afdeling communicatie van Lidl wordt van de nood een deugd gemaakt. ,,We grijpen de gelegenheid aan om meteen de zaak te verbouwen. Deze vestiging wordt maandag weer geopend.”

advertentie
advertentie