‘Arkel geen Scheveningen aan de Linge’

13 januari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Nee,” verweerde Buddingh, ,,wij hebben juist wel veel aandacht voor groen en ruimte.” De vernieuwing van de oude dorpskern is tijdens diverse informatieavonden in Odina al met inwoners besproken. De gemeente wil het dit keer goed doen, zeker met inspraak. ,,Dit is nog een voorlopig ontwerp. Er komt nog een inspraakronde. Dat is belangrijk, want we willen wel voldoende draagvlak voor deze plannen.”

GRAS blij met voldoende speelplaatsen HOORNAAR - ,,Arkel wordt zeker geen Scheveningen aan de Linge,” lacht wethouder Berend Buddingh van de gemeente Giessenlanden tijdens een informatieve gemeenteraadsvergadering vorige week in Hoornaar. De plannen voor dorpsvernieuwing stonden op de agenda en sommigen vrezen ‘massaliteit’. Zo kwam Jan Verspuij (CU) op de vergelijking met het dorp Scheveningen.

Er zal op verschillende plaatsen in de oude dorpskern gebouwd worden, maar wel gefaseerd. Het Raadhuisplein heeft prioriteit gekregen. Daar zouden de werkzaamheden in 2010 kunnen beginnen. Er hebben zich al zorgaanbieders voor het complex gemeld. ,,Maar pin je niet vast op het aantal appartementen,” legde Buddingh uit. ,,Want dat staat nog niet vast.”

In deelgebied vier, de Folkerstraat komen woningen in de sociale huursector, maar ook in de sociale koopsector. Het wordt een gevarieerde, kleinschalige wijk met mooie woningen. Plein 983 krijgt een multifunctioneel Kulturhuus en er is ruimte voor een speelpark. Een vertegenwoordiger van GRAS gaf te kennen eigenlijk tevreden te zijn over het aantal geplande speelplaatsen. Naast het parkje, een speeltuin aan de Zuidstraat en het waardje wordt een speelgebied met een skeelerbaan, waar je in de winter ook kan schaatsen. Daarbij wordt tevens al gekeken naar de nieuwe wijk Arkel-Zuid. Hier moet een (trap)veld komen van 2000 vierkante meter.

Tweede ontsluiting

Van meet af aan is er sprake geweest van een tweede ontsluiting voor Arkel. Wethouder Hans Freije zoekt hierbij de samenwerking in de regio en streeft naar samenhang. Er zijn immers verscheidene partijen die in dit gebiedje ‘iets willen’. Gorinchem wil het nieuwe bedrijventerrein Gorinchem-Noord ontwikkelen met een ontsluiting op de A27. Rijkswaterstaat heeft dat na vele jaren lobby toegezegd. Tevens wordt de A27 verbreed. Verder is er sprake van een nieuw station op de Merwede-Lingelijk bij Papland. En het waterschap is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat er langs de Vlietskade een vrijliggend fietspad moet komen voor scholieren. ,,Er is nu een model,” legde Hans Freije uit, ,,waarin de verschillende partijen hun wensen kunnen invullen en dan moet er als het goed is de juiste uitkomst uitrollen. De effecten worden daarbij meteen gemeten.”

De gemeente Giessenlanden geeft de voorkeur aan variant A (zie afbeelding). De route van de ontsluiting voor Arkel-Zuid loopt dan langs het kanaal naar de Haarbrug, daar oversteken, langs station Papland naar de A27. ,,We zijn er mee bezig,” aldus Freije.

advertentie
advertentie